Всяка пета сделка с имот – за квартиранти.

Всяка пета сделка с имот е за квартиранти. 21% от общия брой на сделките през 2015 г. са направени с идеята жилищата да бъдат дадени под наем впоследствие, съобщиха от агенция за недвижими имоти.

Само за 2 години процентът на покупките с цел инвестиция е нараснал почти 3 пъти. За 2013 г. делът на подобни инвестиции е бил едва 9%, а през 2014 г. – 18 на сто.

Брокерите отчитат и ръст на сделките, направени с ипотечен кредит. При 47% покупки с ипотека през 2014 г. делът им през изминалата година нараства до 51 на сто. „Данните на Агенцията по вписванията също сочат значителен ръст в броя на ипотеките. Липсва обаче информация какъв дял от тези кредити на практика представляват рефинансиране“, заяви изпълнителният директор на агенцията.

От компанията отчитат и 20% повече сделки за жилища в София за миналата година, като се очаква активността да се покачи с още 10 на сто в рамките на тази година.

Предвижда се и покачване на цените особено за по-качествените имоти. Средната цена на кв. м. в 5 от кварталите на столицата надскача 1000 евро. Това са „Иван Вазов“, „Изток“ и „Изгрев“, „Яворов“, „Лозенец“ и центъра. Купувачите предпочитат тези квартали заради по-удобните транспортни връзки, както и поради близостта на паркове, училища и детски градини. Най-скъп засега остава „Иван Вазов“, средната цена за декември е 1180 евро на кв. м.

Най-евтин е „Люлин“ с цени на жилищата от 530 евро за кв. м., като той попада и в топ 3 на най-желаните места за живеене в София заедно с „Младост“ и центъра.

Хората все повече желаят да инвестират в тристайни и многостайни имоти, а не в едностайни и двустайни жилища. Наблюдава се и все по-голяма решителност сред българите, като 60% от нашенците избират и купуват ново жилище в рамките на месец.

В провинцията цените на кв.м. също се увеличават. През четвъртото тримесечие във Варна цената за един кв. м. жилищна площ е 1380 лв., а в Пловдив – 1075 лв.

Понижението на лихвите по кредитите и покачването на средната работна заплата допринасят за по-голямото търсене въпреки ръста в цените.

Ако сме си купили апартамент през 2013 г. от 60 кв. м. според средната за страната стойност, бихме го изплатили със 65 работни заплати, през 2014 г. ще са ни необходими 63 заплати, а закупуването на подобен имот през 2015 г. би ни струвало 60 заплати, обясняват експерти.

„В момента има доста голям ръст на сделките до 70 хил. евро, а тези до 100 хил. евро стават ежедневие“, категоричен бе един от маркетинг мениджърите на агенцията за недвижимо имущество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *