Втори сме в ЕС по изгодни лихви за депозити

Лихвите по депозити в България са сред най-атрактивнитев Европейския съюз, показвасправка с данните на Европейската централна банка. Страната ни е на второ място среддържавите членки по висока доходност на най-предпочитанитедоговори – до 1 година. Така например ако през април човек еоставил за една година 1000 лв.на влог у нас, ще получи 32 лв.,или 3,21 на сто от сумата си подформата на лихва през пролеттана 2015 г.. Данните на ЕЦБ са сизвестно забавяне и най-актуалните са към април. Споредстатистиката на БНБ в края намай лихвата дори се е покачилалеко и е била 3,24 на сто.

Най-високи са лихвените равнища в Румъния. В северната нисъседка средно банките даватза 1 година лихва от 3,34 на сто.В челната петица по доходностса Гърция, Кипър и Полша. Следизбухването на икономическата криза в България през 2009г., в страната имаше период набанкова война за набиране накапитал. Тогава трезорите бяхасъгласни да предоставят лихви до 11 на сто годишно. Следтова ситуацията започна да сенормализира, а доходносттада намалява. Статистиката наЕвропейската централна банкапоказва, че в Германия и Великобритания годишните депозитибиха спечелили средно по 0,68 и1,25 на сто. Данните за лихвитеса без приспаднат данък, какъвто има в някои държави.

Важно е обаче и какви проценти прибират банките напотребителите, решили да изтеглят заем за около 5 години.Въпреки че България плащаедна от най-високите доходности по депозити, лихвите по кредитите й са в златната среда вЕС. Страната ни е 11-а сред 26държави, за които има данни. Така за петгодишен потребителски заем домакинствата ще платят по 8,55 на сто лихва средногодишно. Най-скъпо удоволствие е кредитът в Малта, където хората трябва да плащат по22,47%. Най-евтино е в Кипърщ- 4,16 на сто годишна лихва призаеми до 5 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *