Въздушни възглавници звънят на 112 при удар

Мобилните оператори вече ще трябва да осигуряват безплатни повиквания eCall от катастрофирал автомобил до телефон 112 от всяка точка на страната, ако има покритие на съответната територия. При eCall системата самият автомобил, чрез сензорите на въздушните възглавници, директно предават през сателит и оттам през мрежата на мобилен оператор към спешния номре информация за пътен инцидент. Системата позволява да се предава и информация за това колко е тежък инцидента.

Промените, които ще направят повикванията безплатни бяха приети вчера от Министерския съвет с промени в Наредбата за условията и реда за внедряване на интелигентните транспортни системи в областта на автомобилния транспорт и за интерфейси с останалите видове транспорт. С това се изпълнява Препоръка на Европейската комисия от 8 септември 2011 г. за подкрепа на общоевропейската услуга за предаване на спешни повиквания от превозни средства на телефонен номер 112 (еCall). Европейският парламент прие днес окончателно решение от 2018 г. всички новопроизведени автомобили – леки и товарни – да разполагат със системата. Пътните произшествия са отнели живота на над 25 700 души в ЕС през 2014 година, като поставянето на системата eCall трябва да намали броя на смъртните случаи с около 10 на сто за година.

Около 5500 лева е средният разход на един пострадал и постъпил в болница от пътно-транспортно произшествие. Това обяви вчера министърът на здравеопазването Петър Москов по време на вчерашното заседане на МС. Още миналата сряда премиерът Бойко Борисов поиска справка колко струва медицинската помощ на жертвите на катастрофи. От 1 януари до 31 септември тази година разходите на болници, които са под шапката на Министерство на здравеопазването, са над 20 млн лева. Министърът изрично подчертава, че в сметката не влизат разходите за медикаменти и консумативи за тези заболели, както и трудът на хората и всички режийни. „Тоест – сметката, без да спекулирам, може да набъбне двойно и тройно“, обяснява Москов. Премиерът Бойко Борисов от своя страна отново се обявява за въвеждане на незабавни наказания – снемане на табелите на автомобила, при тежки нарушения на пътя като употреба на алкохол, наркотици или шофиране с превишена скорост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *