Възстановяване или рецесия с двойно дъно в САЩ?

Петъчната сесия на Wall Street приключи със сериозни разпродажби, които допринесоха за най-слабия месец за пазарите от ноември 2008. Това бе най-лошият май от 1962 насам.
Дали щатските пазари са се насочили към възстановяване или вървят към ново дъно? Ето какво мислят икономисти, анализатори и инвеститори, интервюирани от CNBC. Нуриел Рубини, председател на Roubini Global Economics:
Съществуват части от световната икономика, които за застрашени от рецесия с двойно дъно. Оттук насетне очаквам нещата да се влошават.
Кевин Гейнър, ръководител икономически изследвания в Royal Bank of Scotland: Новините сочат, че рисковете за икономиката се увеличават. Не става въпрос само за пазарните настроения. Те отразяват факта, че пазарите най-сетне започнаха да правят разлика между държавни облигации, валути и акции. Безпокойството на инвеститорите напоследък започна да се пренася и в реалната икономика. Стивън Люис, главен икономист в Monument Securities:
Изкушаващо е да омаловажим срива на тези пазари, които са отдалечени от производствените сектори на икономиката, като оказващ слабо влияние върху перспективите за растеж. До голяма степен обаче ние носим вина, че допуснахме тази грешка през 2007.
Пуру Саксена, главен изпълнителен директор на Puru Saxena Wealth:
Това, на което сме свидетели през последните седмици е обичайна корекция по време на „бичи” пазар. След известна консолидация е вероятно да видим повишение на цените. Джефри Клайнтоп, главен пазарен стратег в LPL Financial:
Сегашната ситуация не се различава от това, което видяхме през януари, когато имаше спад от 8-10%. Същият технически сценарий се проявява и сега. След 4 до 6 седмици акциите ще се върнат към априлските си нива.
Бил Смед, главен изпълнителен директор на Smead Capital Management:
Защо всички са загрижени за това, което става в Гърция и Испания? Нещата за потребителите в САЩ се подобряват значително. Американските компании не са имали толкова кеш от 25-30 години, а печалбите и маржовете са отлични.
Крейг Ходжис, ко-портфолио мениджър в The Hodges Fund:
Винаги, когато се отбелязва ръст от порядъка на 70% е нормално да има такива корекции. САЩ изглеждат отлично на фона на останалия свят.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *