Възстановяват плащанията по две европрограми

Има вероятност до края на този месец да бъдат пуснати парите от Брюксел по спряната оперативна програма „Околна среда“ и по ос три на оперативна праграма „Регионално развитие“.

Това обяви вицепремиерът по еврофондовете Илияна Цанова пред журналисти и допълни, че днес се изпращат финалните одитни доклади до Европейската комисия. Следващата седмица комисията праща у нас представители за финален преглед и одит, стана ясно от думите на Цанова.

Вицепремиерът откри днес форум „Градът”. Пред участниците в него и представители на медиите Цанова заяви, чесъгласно подписаното споразумение с ЕК за новия програмен период ще разполагаме с девет програми и общо 10 млрд. евро за следващите седем години.

„Нито едно евро от тях обаче не е гарантирано, чака ни много работа и задължителна прозрачност за тези програми”, категорична бе Цанова.
По думите й имаме 32 предварителни условия в споразумението, свързани с реформи в много сектори.

За последните 3 години 5,7 милиарда лева са били усвоени за строителство заедно с държавното дофинансиране.

Според Цанова за новия период общините ще останат във фокуса и ще работят с 60% от общата рамка.

1 милиард евро са планирани за градската част – енергийна ефективност, транспорт и образование. 2,5 милиарда евро са парите за големи транспортни проекти като магистрала „Хемус”, трети лот на магистрала „Струма”, тунелът под Шипка и ж.п. линията Елин Пелин – Септември.
2,8 милиарда евро ще са достъпни за селските региони, като 626 милиона от тях ще са за интернет, пътища, култура и водоснабдяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *