Възход на долара на фона на противоречива фундаментална информация

В рамките на седмицата основните валути не реализираха запомнящи се колебания оставайки почти без промяна спрямо нивата на отваряне в понеделник. Съществено раздвижване на валутния пазар донесоха данните за дефицита по търговска сметка на САЩ, който се разшири до -65.7 долара, което бе в близост до очакванията на пазара. Веднага след обявяването на данните доларът се натъкна на разпродажби, а еврото достигна 1.2027. Последва рязка корекция в полза на долара, която отведе единната валута към основни нива на подкрепа.

Отново в петък бяха обявени и данните за БВП 4Q на Франция, (който се покачи едва с 0.2%, при предходен ръст от 0.7%), данните за безработицата за януари в Канада, (която регистрира лек ръст с 0.1% до 6.6% спрямо 6.5% – предходна стойност), както и индексът на производствените цени за същия месец в Германия. По време на азиатската сесия от петък йената напредна срещу долара след обявяването на машинни поръчки за декември в страната. Показателят достигна ръст от 6.8% на месечна база спрямо очаквано повишение от 1.5%.

През изминалата седмицата липсата на важни фундаментални анонси беше предпоставка за информационен вакуум. От друга страна изглежда пазарът вече беше дисконтирал напълно очакваните промени по лихвите на основните централни банки и се нуждаеше от нови данни за да предприеме някакви действия. Паундът беше подложен на натиск от продажби, след като бяха обявени цифрите за търговския баланс за декември – консенсусът беше за слабо подобрение до 5.6 млрд. и не само че не се регистрира понижение, но в края на годината дефицитът се разширява до 6.06 млрд. паунда.

Месечният бюлетин на ЕЦБ привлече известен интерес, въпреки че в цялост беше повторена тезата от последните изявления на Трише. Според банката ценовата стабилност е подложена на риск в резултат на конюнктурата на петролните пазари. Следващата седмица ще очакваме ZEW индикатора от Германия и първите индустриални данни за месеца от американската икономика.

EURUSD Close 1.1896 High 1.2027 Low 1.1892

Единната валута не се промени съществено през изминалия период, след като достигна до ключовата средносрочна подкрепа при 1.1900 областта. Тук се съсредоточават основно Фибо ниво и два тренда, които се считат като основна преграда преди по-сериозно поевтиняване за еврото към долната граница на средносрочния рейндж около 1.1600. Индикаторите за момент обаче са на екстремни стойности и има риск от реверсия, а като потвърждение за този сценарий ще бъде пробив над 1.2050-75 областта. В този случай низходящият натиск ще бъде неутрализиран и на прицел ще бъде 1.2170-90 на първо време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *