Вълнисти соларни панели събират 30% повече енергия

Ако някога сте се сгъвали лист хартия до получаването на фигурка като цвете или корабче, значи лесно ще разберете най-новите технологични постижения в слънчевата енергия. Използвайки японското изкуство киригами, изследователи от Университета на Мичиган са създали ленти от соларни клетки, които могат да се простират така, че да следват слънцето през целия ден, събирайки до 30% повече слънчева енергия от конвенционалните панели.

Концепцията се ражда от проблема, че традиционните слънчеви панели са плоски и статични, а слънцето в небето се движи през целия ден. Това означава, че слънчевите панели не са в състояние да уловят толкова енергия, колкото теоретично биха могли. Лентите кигигами-се справят с този проблем, тъй като са в състояние да се разтягат простират и да следват контурите на пътя на слънцето. Предложеният проект предвижда поставянето на деликатните ивици от галиев арсенид между две повърхности, подобно на троен стъклопакет, а панелите трябва да бъдат по-големи в сравнение с традиционните, за да могат да заемат ивицата.

Въпреки че идеята вече получи много похвали, тя носи със себе си и два въпроса. Колко дълго биха могли тези ивици да онасят ежедневното разтягане, преди да се скъсат, и дали това би било рентабилно в дългосрочен план? А как ще се справят с екстремни температури?

Разработчиците са оптимисти за бъдещите приложения на идеята си и работят по подобряване на нейните способности за прегъване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *