Вълчев: Изпълнението на бюджета за образование не бива да пада под 90%

Изпълнението на бюджета за образование в никакъв случай не бива да пада под 90%. Това каза министърът на образованието и науката Даниел Вълчев по време на пресконференция след отраслов съвет в Министерство на образованието и науката, цитиран от Агенция „Фокус“.
Министърът посочи, че средствата, необходими за финансиране на националните програми, са 260 млн. лв. Те включват безплатните закуски, безплатните учебници до 7 клас, предоставянето на безплатни учебници и финансиране за училищата в чужбина, униформите и всички извънкласни форми на обучение. Вълчев посочи, че има задържане на тези средства. „Ние нямаме много ясен отговор. Имам уверението на премиера, че образованието е сред основните приоритети“, посочи министърът.
Около 10 национални програми на МОН не се изпълняват, тъй като Министерството на финансите не е одобрило плащанията по тях. Това каза пред журналисти главният секретар на МОН Димитър Танев. Сред програмите, които не се изпълняват частично са програмата „Без свободен час в училище“, програмата за кариерно развитие на учителите, както и тази за училищните автобуси. Димитър Танев обясни, че от планираните средства за националните програми до момента са отпуснати между 60-70 млн. лв. Възможно е в много училища да не бъдат направени планираните ремонти през лятото, тъй като се бави отпускането на необходимите за това 15 млн. лв.
„Ако бюджетът се изпълни на 85%, това ще се отрази фатално на 40% от училищата в страната“, каза Самуил Шейнин – председател на Съюза на работодателските организации в народната просвета. Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители обясни, че все още няма отговор от страна на министъра на финансите относно финансирането на националните приоритети. По думите й, трябва да започнат разговорите и за Бюджет 2009 година, за да може да продължи въвеждането на делегираните бюджети и усъвършенстване кариерното развитие на учителите.
Според Синдиката на българските учители средствата за образование не трябва да бъдат по-малко от 5%, докато синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ ще настоява за 6% от БВП за образование. Такева заяви, че СБУ е изпратил предизборно споразумение до всички партии, което съдържа седем приоритета за образованието. До момента споразумението е подписано от НДСВ, ГЕРБ, Обединението на демократичните сили. „Очакваме то да бъде подписано от Синята коалиция и БСП“, каза още Такева.
„Ние социалните партньори се обединихме около позицията, че през тези четири години се направиха много съществени промени в образователната система. Ние смятаме, че благодарение и на учителската стачка и благодарение на доброто сътрудничество в отрасловия съвет се постигнаха доста добри резултати“, каза още Такева. Тя заяви, че синдикатите са изразили тревога относно докладването изпълнението на делегираните бюджети от страна на директорите, както и изпълнението на вътрешните правила за формиране на работните заплати, където по думите й има пропуски от страна на някои директори.
Министърът на образованието и науката Даниел Вълчев и участниците в отрасловия съвет – работодателски организации и синдикати, дадоха положителна оценка на работата на съвета за този четири годишен период.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *