Вълшебният петък на американските пазари смъкна долара

През седмицата индексът спечели 4.7%, като това е първият му ръст за последните 3 седмици.
Позитивните нагласи се дължат най-вече на това, че на фона на печалбите на компаниите акциите са евтини. А вчера апетитът за риск беше подкрепен и от изненадващо силното повишение на индекса на потребителското доверие на Мичиганския Университет.
Силен позитивен ефект през тази седмица имаше и решението на водещите централни банки, да осигурят допълнителна доларова ликвидност на пазара.
Друг положителен сигнал беше присъединяването на американския финансов министър Тимъти Гайтнер към преговорите за европейската дългова криза проведени в края на седмицата в Полша. Присъствието на Гайтнър показа, че еврозоната може да разчита на подкрепата на САЩ. Но на срещата не се стигна до конкретни отговори на проблемите и европейските лидери отложиха решенията за дълговата криза в Гърция за следващия месец.
Така през тази седмица основният индекс на Нюйоркската фондова борса Standard & Poor’s 500 нарасна с 5.4%, регистрирайки повишение с 0.57% в петък, до 1 216.01 пункта.
Технологичният Nasdaq Composite се покачи с 0.58%, до 2 622.31 пункта в петък, като спечели 6.3% за седмицата, което е най-силният му седмичен ръст от юли 2009 г. насам. Дори сривът на акциите на производителя на Blackberry, Research In Motion, с 19% в последния ден от седмицата не спря възхода на технологичния сектор.
След срива на фондовите пазари през първата половина на август, който запрати цените на акциите до най-ниските им нива от финансовата криза насам, в момента се осъществява възходящата корекция.
Ако оставим настрана формалните поводи за оптимизъм, реалната причина за ралито е изтичането срока на контрактите за опции и фючърси върху акции и индекси. Последният работен ден от третата седмица на септември, март, юни и декември в САЩ е наречен „Вълшебен петък“.
Какво е вълшебното на въпросния петък? С изтичането на опциите и фючърсите те трябва да бъдат покрити. Инвеститорите упражняват правото си на покупка, търсенето на акции в САЩ нараства, а доларът поевтинява.
През седмицата преди Вълшебния петък през септември тънката лятна търговия се активизира, за да се върне към нормалните си нива. Само в петък през регулирания пазар в Ню Йорк бяха прехвърлени 1.8 милиарда акции.
Така DJIA спечели през тази седмица 517 пункта, въпреки липсата на силни позитивни новини, като изключим категоричната подкрепа, която дадоха политическите лидери на Франция и Германия на закъсалата Гърция.
Освен позитивната вълна на фондовите пазари и подкрепата за Атина, американските пари бяха притиснати и от решението на ЕЦБ и Фед да осигурят допълнителна доларова ликвидност за банките в Европа.
Американската валута поевтиня с над 1% през тази седмица срещу еврото, до 1.3798 EUR/USD. Доларът загуби 1% и срещу японската йена, до 76.7900 USD/JPY.
Индексът на Nasdaq за движението на американските пари срещу 6 основни валути – йена, евро, британски паунд, шведска крона, швейцарски франк и канадски долар – намаля през седмицата с 0.8%, до 76.547.
Подкрепен от поевтиняваното на долара, но под натиск от слабата икономическа конюнктура, петролът поскъпна леко през тази седмица.
Фючърсите на американския лек суров нефт с доставка през октомври поскъпнаха през изминалите 5 дни с 0.8%, до 87.96 долара за барел.
Цената на контрактите за сорт Брент с доставка през ноември пък се повиши през седмицата с 1.2%, до 112.22 долара за барел.
След Вълшебен петък на фондовите пазари обикновено има низходяща корекция. При липсата на силни позитивни фундаментални новини, можем да очакваме спад на индексите, поскъпване на американските пари и ограничено поевтиняване на суровините в началото на следващата седмица.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционо решение!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *