Въпреки негативните настроения на пазара, биткойните отново покориха нивото от 600 долара

Биткойн отново покори ключовото ниво от 600 долара за брой в първия ден на новата седмица, но инвеститорските настроения остават негативни, след като се появи информация, че един единствен потребител е започнал да осигурява повече от 50% от изчислителната мощност в „добива” на биткойти.

Дигиталната валута поскъпна до дневен максимум от 610 долара за биткойн на базираната в Словения електронна борса “Bitstamp”, а към 15:00 ч. в Люблюна курсът на най-популярната виртуална валута 604,80 долара за биткойн.

През миналата седмица бе наблюдавана масирана „разпродажба” на биткойни, след като доклади разкриха, че пулът за добив на биткойни „GHash” за кратко е генерирал 51% от изчислителната мощност при обработката на трансакциите с дигиталната валута. Пресичането на границата от 50% дава на организацията осъществила това възможност да продаде множество пъти едно и също количество биткойни или да отказва трансакции от конкурентни „копачи”, както и да изисква по-високи такси от потребители с големи наличности. Пазарно проучване показа, че една от най-големите заплахи за виртуалната валута е именно увеличаващата се централизация при „добива” от страна на крупни пулове, сред които е и “GHash”.

Търсенето на биткойни остана слабо и поради съобщението, че щатските власти смятат да продадат на аукцион почти 30 хиляди биткойна, конфискувани от сайта за нелегална търговия “Silk Road”, където потребителите можеха да закупят с биткойни забранени наркотични съединения и други нелегални в редица юрисдикции продукти.

През месец май се наблюдава завръщане на доверието във виртуалната валута и на 2-и юни цените достигнаха ниво от 682 долара за биткойн, след като редица нови компании започнаха да приемат плащания в дигиталните парични знаци. Сред тях се откроиха имената на щатската „DISH Network” и „Expedia”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *