Въпреки пустите плажове хотелиерите не свалят цените

Въпреки видимия спад на туристите по Българското Черноморие хотелиерите не смятат да намалят цените. Това показа проверка на „Сега“. Заетостта на хотелите в края на юни е едва 30%, а миналата година по това време е била около 37%. Според експерти в бранша ситуацията няма да се подобри в следващите едва няколко активни седмици за сезона по българското море.Въпреки пустите плажове хотелиерите не свалят цените.

Резултат с изображение за няма туристи на морето

Хотелиерите обаче отдават този факт на зловредна реклама и на атаки от конкурентни страни, а не на проблеми, които те самите биха могли да оправят.

По данни на Румен Драганов от Института за оценки и анализи на туризма има спад на туристите по морето от 6%. Според него страната ни е проспала възраждането на туристическите пазари в Египет, Тунис и Турция и не е направила нищо, за да предотврати очертаващия се провал на сезона. Той признава, че проблем е и лошото обслужване, което отблъсква както българите, така и чужденците, информира в.Сега.

Според Георги Николов от Българската туристическа камара хотели, които работят с руснаци и немци, отчитат по-малко записвания и това ги принуждава да намалят цените с до 15%. Според него в момента няма празни хотели по Черноморието, но ще има спад след 8 юли, когато ще започне високият сезон. „За българите това ще бъде добре, защото ще получават по-добри оферти за своята почивка“, допълва Николов.

Реално обаче на добра заетост се радват единствено хотели с добра репутация и лоялни клиенти. За останалите ситуацията се очертава като доста драматична. „Дори и в пика на сезона – края на юли и началото на август, се очаква заетостта да бъде отново под границата за миналата година, която е средно около 71% по Черноморието“, прогнозира Румен Драганов. Тази година се очаква не повече от 67% заетост за периода.

„Цените по българското море са същите както през миналия сезон“, казва Георги Николов от Българската туристическа камара. В същото време Гърция привлича с по-ниски цени и по-добро обслужване. Това обяснява и колоните от автомобили с български туристи, които задръстват южните гранични пунктове. Преди ден гранична полиция отчете рекордните 30 000 автомобила, които са напуснали страната за ден през КПП „Кулата“ в посока Гърция.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *