Въпросът за нашите работници в Швейцария може да създаде прецедент

Въпреки че Швейцария одобри правото на свободно придвижване и работа за българите и румънците, единственият италиански кантон Тичино поиска от Федералния съвет резултатите от референдума да не важат за него. Близо 66 процента от жителите на кантона гласуваха негативно на референдума в неделя. Ако Федералният съвет на Швейцария одобри искането, това би било прецедент в историята на страната.

Италианският кантон Тичино се намира в южната част на Швейцария и в него живеят близо 320 000 души. Срещу правото на свободно придвижване и работа за българите и румънците гласуваха още три кантона, но тяхното „не” бе далеч по-умерено. Положително на референдума гласуваха швейцарците от френските кантони на Конфедерацията. Шампион е кантонът Во, където одобрението е най-високо – малко над 70 на сто.

10 милиона швейцарски франка пък е струвала медийната кампания, предшестваща референдума за продължаване на споразумението с ЕС и прехвърлянето му върху двете нови членки – България и Румъния. 6 милиона франка е отделило швейцарското правителство за положителна кампания, а 4 милиона са похарчили партиите, които представиха страната ни и северните ни съседи като гарвани, които лакомо кълват ябълките от дървото на Вилхем Тел.

Референдумът в неделя бе 4-ят положителен вот от 2004 година насам, свързан с отношенията между Швейцария и ЕС. Водещите медии в алпийската държава се питат дали следващото допитване няма да изправи швейцарците преди избора „Одобрявате ли членството на страната в ЕС или не?“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *