Върви ли Франция към фалит?

Основателят на CQS Майкъл Хинте, един от най-влиятелните мениджъри на хедж фондове в Европа, предупреди, че Франция може да се превърне в „голяма дупка“ за инвеститорите през 2014 година, пише darikfinance.bg.

Хинте, чиято фирма управлява около 12 милиарда долара и който беше един от най-ефективните мениджъри на хедж фондове през миналата година, счита, че през следващата година условията на финансовите пазари в глобален мащаб ще бъдат благоприятни. Той очаква страните от периферията на еврозоната да започнат бързо да се възстановяват. Но изразява загриженост за Франция.

На форума Reuters Global Investment Outlook в Лондон, Хинте посочи като основни фактори, пораждащи тревога за Франция, социалното напрежение, държавният дълг, масовата емиграция на работници, както и възможността за излизане на страната от еврозоната.

„Истинският проблем няма да бъде в периферията. Истинският проблем ще е във Франция“, заяви Хинте, чиито фонд реализира ръст от 36% през миналата година и 12 на сто през тази.

Инвеститорът дори посочи, че е купил суапове за неплатежоспособност, т. нар.CDS, срещу френски предприятия и най-вече банки.

Европейският съюз забранява покупката на застраховка срещу неплатежоспособност за държавни облигации, без купувачът да е собственик на облигациите. Това е причината Хинте да не залага пряко срещу Франция. Според него последните стрес тестове показват, че френските банки са в добра форма, но проблемите на макроикономическо ниво могат да променят ситуацията.

Френският президент Франсоа Оланд е изправен пред сериозни трудности. Нивото на безработица в страната остава 11%. А след като отчете слаб ръст през второто тримесечие, икономиката се сви отново през третото.

От Standard and Poor's понижиха през този месец кредитния рейтинг на Франция – за втори път за последните по-малко от две години.
Заради повишаването на данъците и тежките регулации, срещу управлението на Оланд се провеждат постоянни протести.

Този път недоволството не идва само от бизнеса, но и от фермери, търговци, учители, шофьори на камиони и дори от футболистите.
Европейската комисия наскоро призова френското правителство да ускори прилагането на икономическите реформи.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие съобщи миналата седмица, че страната не е успяла да приложи ключови реформи. Одобрението към президента Оланд се е понижило до едва 15%, само година след като той зае поста.
Хинте вижда рязък контраст между Германия, която до голяма степен е в подкрепа на еврозоната и Франция, където антиевропейските настроения се засилват все повече, превръщайки крайната десница на Льо Пен във водеща политическа сила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *