Върнати лизингови коли пълнят паркингите в Румъния

Коли, върнати на лизингови компании от клиенти, които вече не могат да плащат месечните си вноски, пълнят специализираните паркинги и логистични платформи в покрайнините на градовете и дори паркингите на молове и петзвездни хотели в Букурещ, съобщава „Зиарул финанчиар“.
В момента лизинговите компании търсят клиенти за около 10 хил. коли, върнати през първата половина на тази година. Продажбата на подобен автомобил отнема поне 30 дни от публикуването на обява, като в това време той трябва да бъде съхраняван на паркинг или на някоя от специализираните изложбени зали, където наемът е от 1 до 4 евро на ден.
Според тези тарифи, собствениците на подобни площи печелят около 450 хил. евро месечно.
Нямаме достатъчно собствено място за съхраняване на върнатите автомобили, твърди Александа Толеску, маркетинг мениджър на „Импулс лизинг“. По думите й компанията е подписала договори с търговци на нови и употребявани автомобили за използване на техните складови помещения. Към момента лизинговото дружество има 500 върнати коли, 85% от които са от клиенти, които не са в състояние да плащат вноските си.
Лизинговите компании, които нямат собствени складови площи, се обръщат към специализираните изложения, които им гарантират и осигуряването на кленти.
По думите на Николае Рагалие, управител на най-голямата изложбена площ за употребявани автомобили в Букурещ – Autovit, около 10% от пространството при него е заето от коли на 3 лизингови компании. Цената за използването на услугата на Autovit е 120 евро на месец без ДДС и 20 евро по-малко за паркинг на открито. При предплащане се правят отстъпки.
Големият брой автомобили на възраст между 1 и 3 г., върнати на лизинговите компании, е довел и до създаването на нови отдели в тях, чиято цел е повторно пласиране на колите на пазара, посочва още „Зиарул финанчиар“.
Свидетелства за огромния обем финансиране, отпуснато през последните 3 г. за купуването на автомобили, могат да бъдат видени и на паркингите на Plaza Romania mall и хотел Marriott. Колите там са главно луксозни модели, чиито цени тръгват от 50 хил. евро нагоре.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *