Върховният съд на САЩ „поряза“ Chevron

 
След упорито преследване на премахването на съдебното предписание по делото „Chevron Corp срещу Naranjo et al” от 2011 година, петролната корпорация удари на камък.
По силата на присъдата, Chevron трябваше да заплати 8,6 милиарда долара поради сериозно замърсяване на околната среда. Поради факта, че компанията не се извини за причиняването на щетите, стойността на обезпечението се повиши до цели 18 милиарда долара.
Впоследствие Chevron апелира пред Националния съд на Еквадор неуспешно, след което се опита да прокара идеята си и в САЩ, отново без успех. Компанията отбелязва, че решението на Върховния съд на САЩ не премахва установените от друг съд разкрития, сочещи, че „еквадорският процес и отсъдено съдебно решение са пристрастни и несправедливи“.
Правната битка на Chevron в Еквадор има доста пластове история и е ожесточено поле за юридически бойни действия. Корените на конфликта се проследяват до цели 19 години назад, като страните по тях са населението в региона на Амазония и компанията Texaco, която впоследствие бе закупена от Chevron. Обвинението изтъква, че дейността на петролния колос е имала негативно и разрушително влияние върху амазонските общности и околна среда.
Според Chevron доказателствата и докладите за констатираната вредна дейност на компанията са „измамни“ и са плод на сериозни подкупи и корупция.
През 1993 година в Ню Йорк е заведено дело от страна на 30 хиляди жители на региона на Амазония в Еквадор. Делото е заведено срещу ChevronTexaco, а впоследствие конфликтът е прехвърлен към компетенцията на еквадорското правосъдие и Националния съд на Еквадор.
Според доклад на „Коалиция за защита на Амазония“ (Amazon Defense Coalition), Texaco е изхвърлила 18 милиарда галона отпадък в района, горила е милиони кубични метри газове, без каквито и да е мерки за сигурност и съобразяване, и е осъществила разлив от над 17 милиона галона гориво от своите тръбопроводи. Вследствие на това в района са били отчетени повишаване на заболеваемостта от рак и други здравословни проблеми сред населението.
От Chevron се застраховат с това, че по времето на конфликта Texaco си е партнирала с еквадорска петролна компания. Впоследствие пък са били похарчени 40 милиона за почистване на нанесените щети, обхванали една трета от проблемните райони. За последвали замърсявания в обсъждания район Chevron посочва за виновник еквадорската Petroecuador.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *