Вътрешните министри от ЕС обсъждат готовността ни за Шенген

Не се очаква обаче там да се стигне до конкретни решения за датата на присъединяването ни.
Само допреди няколко месеца надеждите бяха, че именно на днешното заседание ще бъде взето дългоочакваното политическо решение за влизането ни. Упоритата съпротива на някои страни членки и закъснялата ни готовност за охрана на сухопътните граници обаче изключиха този вариант.
Сега надеждите са днес вътрешните министри да признаят техническата готовност на България и Румъния, както и да постигнат съгласие да се върнат към темата за датата на приемането ни през септември. Опитите на унгарското председателство да вкара в заключенията и текст, според който политическото решение трябва да е факт до края на годината, до късно снощи не се увенчаха с успех заради категоричното несъгласие най-вече на Холандия, която според източници от Съвета е втвърдила максимално позицията си. Против определянето на крайни срокове очаквано са били също Франция, Германия и Дания.
Ако до септември властите в България и Румъния намерят начин да преодолеят резервите им, тогава може би ще се стигне до компромис, политическото решение ще бъде взето и ще бъдат определени и датите за отпадане на граничния контрол.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *