В Австралия възобновиха затягането на паричната политика

Централната банка на Австралия възобнови затягането на своята парична политика през март, след като вдигна с четвърт процентен пункт основния лихвен процент в страната. Неговата стойност вече възлиза на 4%, като повишението идва в отговор на бързо растящата австралийска икономика, предаде Wall Street Journal.
Ръководството на Австралийската централна банка неочаквано реши да направи пауза в затягането на паричната си политика през февруари, за да си остави време да оцени ефекта от предишните три повишения на основния лихвен процент в страната.
Икономическите данни от последните седмици обаче показаха убедително, че икономиката на страната е успяла да се върне към обичайните си темпове на растеж в дългосрочен план. По отношение на инфлацията, централната банка на Австралия очаква тя да се доближи близо до заложената цел от 2% на годишна база през следващите 12 месеца.
Икономическите данни от днес показаха още, че продажбите на дребно са нараснали с 1,2% на месечна база през януари, което надмина два пъти пазарните очаквания.
Австралийската централна банка заяви, че опасността на криза със суверенния дълг на задлъжнените държави оставя висока и може да затрудни възстановяването на световната икономика.
Икономистите очакват основният лихвен процент в страната да продължава да расте през тази година, за да се върне към обичайните си нива в интервала от 4,25% до 4,75%.
От началото на тази година австралийският долар е поскъпнал с 0,3 на сто, като някои от най-точните валутни анализатори предвидиха през януари равенство със зелените пари до края на първото тримесечие.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *