В Австралия лихвата не се промени , очакват скорошно стабилизиране

Централната банка на Австралия взе решение да не променя лихвения процент в страната и така той се запази на ниво от 3 на сто. Това се отрази позитивно на местната валута и тя поскъпна спрямо американския долар.
Причината за пасивното поведение на монетарната институция е виждането, че глобалната икономика се възстановява. Освен това банката заявява, че вътрешните икономически условия са се оказали не толкова слаби, колкото се е очаквало, съобщава Market Watch.
Според анализатори днешният ход на централната банка е бил очакван. Прогнозите са, че политиката ще остане пасивна поне до момент, в който ясно се види, че има необходимост от намеса.
Шефът на банката Глен Стивънс е заявил днес, че производството в страната остава слабо, а използването на производствения капацитет се е върнало доста назад. Въпреки това през останалата част от годината можело да се очаква допълнителен спад на двата показателя.
„Рисковете за перспективите пред страната се разсейват на фона на подобряването на условията на глобалните финансови пазари и действията за подсилване на балансите на ключови финансови институции“, смята Стивънс.
„Растежът в Китай се засилва значително, което оказва влияние на останалите икономики в региона, включително и на Австралия“, посочва още той. Това подобрявало значително икономическите условия и давало поводи за оптимизъм.
Днес австралийският долар успя да напредне минимално срещу американския си съименник. Тази сутрин двете валути се разменяха за 0,7985 американски долара за един австралийски.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *