В азиатската търговия цените на петрола се понижиха

След вчерашното покачване на търговията в Ню Йорк, котировките днес отново се понижиха. Причините за спада на цените на петрола бяха действията на големите централни банки, които съгласувано вляха свежи пари на финансовите пазари. Доставките на лек суров петрол с доставка през януари в сутрешната азиатска търговия поевтиняха с 35 цента и достигнаха цена от 95$ за барел. За сравнение вчера вечерта в Ню Йорк доставката се покачи с 4,35$ за барел за една сесия и достигна цена от 94,40$ за барел.

Новината за съгласувани действия на редица централни банки в опита им да спрат кризата в доверието на финансовите пазари даде „глътка икономически оптимизъм“, коментира анализатор на петролния пазар.

Централните банки на Канада, Великобритания, Швейцария, ЕЦБ и Управлението за федерален резерв на САЩ решиха да предприемат поредица мерки, за да се опитат да увеличат наличните средства на финансовите пазари.

Предишната операция от такъв характер бе извършена след терористичните нападения в САЩ на 11 септември 2001 г., когато УФР, ЕЦБ, Банк ъф Канада едновременно понижиха лихвите си с половин процентен пункт, за да успокоят паниката на пазарите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *