В банковия съюз няма заявка за членството на България

В Единния надзорен механизъм, наричан още банков съюз, все още няма постъпило заявление за членство от страна на България. Това е казала директорът на институцията Даниел Нуи в отговор на въпрос на евродепутата от ГЕРБ Ева Паунова. Това е станало при изслушването на Нуи вчера – ден преди механизмът да започне да работи.

От днес Европейската централна банка (ЕЦБ)поема прекия надзорвърху най-големите финансови институции в страните от еврозоната.

„Първата стъпка е изпращането на официално уведомление поне 5 месеца преди желаната дата за присъединяване. Досега не сме получили подобно уведомление, но ние сме готови да сътрудничим на колегите от България при необходимост. В случай че са провеждани някакви срещи, на този етап мога да
кажа, че те са били само неформални“, подчертава Нуи, пише в съобщение на ГЕРБ, цитирано от БТА.

В своето изказване Паунова обърнала внимание на факта, че българската банкова система устоя на най-тежката финансова криза и „преди масовото изтегляне на депозити от Корпоративна търговска банка беше смятана за стабилна и добре капитализирана“. Тя добавила, че оповестеният в края на октомври доклад на одиторите в КТБ повдига сериозни въпроси за качеството на банковия надзор в България.

Още през юли бе постигнат широк консенсус между политически лидери и експерти за стартирането на процедурата по присъединяване на България към единния надзорен механизъм.Българската народна банка съобщи на 15 юли, че е осъществила контакт с изпълнителния съвет на ЕЦБ, но след това се възцари мълчание относно действията за постигане на напредък по тази цел, подчертава Паунова, цитирана в съобщението.

От БНБ в средата на юли съобщиха още, че са започнали разговори с председателя на Европейския банков орган Андрея Енрия. В тях се иска преглед на качеството, капацитета, практиките и процедурите на управление „Банков надзор“ в БНБ. „Когато това се случи, резултатите ще бъдат публично оповестени“, посочват от пресцентъра на БНБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *