В БНБ вече има регистър на банковите сметки и сейфове

От 3 януари 2017 г., в Българската народна банка функционира Регистър на банковите сметки и сейфове (РБСС), създаден съгласно чл. 56а от Закона за кредитните институции и Наредба № 12 на БНБ, съобщиха от централната банка.

Новият регистър съдържа централизирана информация, подавана от банките и клоновете на банки, извършващи дейност на територията на страната,  за номерата на банковите сметки, техните титуляри и упълномощените да се разпореждат със сметките лица, както и за лицата, наематели на сейфове в банки и техните пълномощници.

Кой има достъп до регистъра?

Съгласно Закона за кредитните институции, достъп до информация от РБСС във връзка с изпълнение на служебните им задължения имат:

– органите на съдебната власт (съдилища, прокуратура и следствени органи),

– Главна дирекция „Национална полиция“ и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на Министерството на вътрешните работи,

– Държавна агенция „Национална сигурност“,

– Националната агенция за приходите,

– Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество,

– съдебните изпълнители при образувано изпълнително дело и други органи, определени в чл. 56а от Закона за кредитните институции.

– Потребители на данните ще бъдат и банките и клоновете на чуждестранните банки, извършващи дейност на територията на страната.

Документите за дейността на Регистъра на банковите сметки и сейфове, както и таксите за получаване на справки от регистъра, са публикувани на интернет страницата на БНБ.

По реда на чл. 12 на Наредба № 12 за РБСС, всяко лице може да получи информация относно съдържащите се за него данни в регистъра като титуляр на банкова сметка, наемател на сейф или упълномощено лице, като отправи писмено искане до БНБ. БНБ предоставя исканата информация чрез писмена справка след заплащане на такса. На основание чл. 12, ал. 2 от Наредба № 12 за РБСС физическите лица могат да получат справка от регистъра безплатно в 14-дневен срок от подаване на искането в БНБ.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *