В България и есента ще е гореща

Ще има ли изненади през есенната сесия на НС?
 
Първата „синоптична” прогноза за есенната сесия на 41-то Народно събрание направиха активисти от международната група „Анонимните”, които дни след началото на парламентарната ваканция успяха да хакнат официалния сайт на законодателния орган. С атаката си те протестираха срещу „нарушаването на гражданските права, срещу мизерните условия на живот, срещу всички корумпирани хора във властта, срещу приемането на Закона за детето, срещу мръсотията, срещу качването на цените на електроенергията и храната“. Или казано иначе – срещу всичко онова, което през следващите месеци ще определя градусите на дебатите не само в пленарната зала, но и в публичното пространство.
Битието на бедния българин
Своя прогноза направиха и политическите наблюдатели. За мнозина от тях новата сесия по същество е старт на кампанията за предстоящите през 2013 година парламентарни избори, за които отсега може да се каже, че ще бъдат ожесточени и непредвидими. Поредното драстично поскъпване на живота в най-изостаналата страна-членка на ЕС, 400-те хиляди безработни, чийто брой продължи да расте и през летния сезон, битието на онези 30 процента от българите, които по данни на синдикатите живеят под прага на бедността, тоест с по-малко от 102 евро месечно – всичко това неизбежно ще превърне битката около приемането на новия бюджет и промените в данъчните закони в най-сериозния тест за управлението на ГЕРБ.
Задачи с повишена трудност
 

Един от многото горещи въпроси: готови ли са депутатите да приемат поправките в Закона за досиетата?

Особено сложна ще бъде законодателната дейност, свързана със съдебната система. Под дебелата лупа на Брюксел народните представители предстои да изберат новите членове на Висшия съдебен съвет, да попълнят Конституционния съд с двама нови съдии от своята квота, да се договорят около фигурата на бъдещия председател на същия съд, да номинират кандидатите за следващ главен прокурор, да приемат допълнителни изменения в правораздавателните закони с цел ускоряване на досъдебното производство. Като добавка до края на годината трябва да бъде приет и новият състав на Комисията за конфискация на незаконно придобито имущество, както и да се попълни ръководството и състава на Комисията за защита на класифицирана информация.
Да бъде светлина!
Очаква се също така, че през започналата есенна сесия парламентаристите ще се заемат окончателно и с промените в Закона за досиетата, които ще дадат възможност да бъдат осветени стотици все още скрити агенти на ДС и военното разузнаване, заемали ръководни постове в страната от ноември 1989 до декември 2006 година. Обществеността се надява най-сетне да научи имената на „кредитните милионери”, сиреч на хората, участвали най-активно в разграбването на държавата в годините на прехода. Не по-малък интерес представляват имената на агентите сред онези хора, които от началото на прехода до 2006 година са били собственици или шефове на медии.
Добрата новина: ще си остане горещо
Изследване на държавната социологическа агенция НЦИОМ отчете през юни своеобразен срив в одобрението на гражданите към държавните институции, като със своите 3 на сто загуба парламентът се нареди непосредствено преди свляклото се с 4 процента правителство на ГЕРБ. Като най-критични са отчетени настроенията сред хората над 50 години, нискообразованите, крайно бедните и жителите на малки градове и села. Това подсказва, че след кризисното огнено лято се очертава не по-малко гореща есен. Не само за народните представители, но и за техните избиратели. Които в крайна сметка са истинският суверен на държавата.

 
Георги  Папакочев, Дойче веле

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *