В Бюджет 2016 България разчита само на европейските средства за развитие

Евентуално ограничаване на средствата по европейските програми заради новите мерки за сигурност в Европа би могло да окаже влияние върху нашата страна. Това каза по БНР лидерът на БСП Михаил Миков:

“Това несъмнено ще удари такива страни като България, най-бедните страни, страните от бившия Източен блок по отношение на догонващото развитие. Другият голям проблем е, че България разчита и се вижда от бюджета за догодина единствено на европейските средства за развитие. Европейските средства би трябвало само да бъдат допълнителни към това, което се събира през бюджета и което се ражда от икономическото развитие. При нас те са превърнати в панацея. А няма бюджет, няма страна в развитие, която да може да се развива само с европейски средства и това е ясно на Брюксел, ясно е и на всички европейски страни.”

Между двете четения на проектобюджета от БСП ще направят опит отново да предложат мерки за подобряване на разходната част, допълни Миков:

“Очевидно е, че има ревизия на растежа. Има прогноза за свиване на потреблението. Ще предложим при всички положения увеличаване на отново замразените социални плащания. Предлагаме и тези вече отхвърлени алтернативи. Ясно е, че т.нар. плосък данък усилва неравенствата и прави все по-демотивиращо както за малките предприемачи, така и за работещите. Свива перспективата. Това са неща, които ще предложим следващите дни, най-вече по отношение на бюджетните разходи.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *