В ГЕРБ всеки говори каквото му хрумне за пенсиите

Това показват разчетите на ГЕРБ към момента за догодина, съобщи председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова на пресконференция.
Тя направи подобен коментар и в неделя, но вчера бе опровергана от финансовия министър Симеон Дянков, според когото увеличението ще е от 1 януари, както вече бе заявено. „Няма никакви разминавания с финансовия министър. В момента се правят сметки и сметките не излизат при увеличение от 1 януари“, каза Стоянова.
По думите й финансите не позволяват засега ръстът на пенсиите да бъде от 1 януари, защото са нужни 800 млн. лева. 600 млн. лева са нужни за увеличението от април (по-рано тя каза 550 млн. лв.) Все пак тя допусна, че ако има възможност увеличението на пенсиите ще се изтегли с месец-два по-рано. По думите й разходите в бюджета са малко повече и тази разлика ще бъде покрита от повишената събираемост на данъци и държавни приходи.  Сметките на Стоянова са при увеличение на пенсиите с близо 10%, стана ясно от думите й. В същото време преседателят на МС Борисов, който бе на посещение в Русе, пак се изцепи, че поне 800 млн. лв. са необходими за увеличаване на пенсиите и минималната заплата. Тъй като минималната заплата няма толкова голямо влияние върху бюджета, но той не е наясно с този факт, това оставя впечатлението, че няма окончателно решение увеличението да е от 1 април, а не от 1 януари. В събота вицепремиерът Симеон Дянков коментира, че са намерени вече средства и начини за увеличение на минималната работна заплата на 310 лв. Осигурени са и поисканите от синдикатите 60 млн. лв. за училищата и учителските заплати. „Очаква се догодина да има 150 млн. лв. повече за здравеопазване”, заяви вчера здравният министър Десислава Атанасова. Дянков също допусна увеличение на парите за здраве, както и за екология и култура. Дефицитът в бюджета за 2013 г. вероятно ще бъде 1.3%, стана ясно на вчерашната пресконференция на ГЕРБ.

Финанси

 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *