В Европа все още могат да се правят пари

През последните 11 месеца видяхме 7 по-резки понижения на борсовите индекси до тази трендлиния и всеки път тя успяваше да удържи. Миналата седмица станахме свидетели и на осмия такъв спад, коментира Адам Джонсън пред Bloomberg, цитиран от bgonair.bg.

И за него си имаше причини – банковите проблеми в Португалия, слабите данни за брутния вътрешен продукт, който отчете повишение от едва 2 десети от процента.

Високата безработица, която се задържа на ниво от 11,6 процента (близо два пъти по-високо от това в Съединените щати между другото), както и несигурността около енергийните доставки през Украйна.

Тоест можем да обясним защо европейските акции паднаха за осми пореден път до долната граница на тренда.

Видяхме също така обаче, че засега тя успява да издържи на натиска и затова на този спад може да се гледа и като на възможност за покупка.

Разгледахме компаниите от широкия индекс Europe Stoxx 600 и потърсихме такива, които си струва да притежаваме, въпреки че са се понижили.

Критериите бяха да имат ръст на печалбата от поне 25% и да нямат препоръка за продажба от анализаторите. Всъщност подобни находки са сравнително редки, но това беше и идеята – да намерим акции, които наистина са качествени и си струват покупката.

Ето ги и тях – като цяло не са сред компаниите, за които говорим често, особено тук в Съединените щати.

Ащийд Груп – компания за наем на оборудване, строителната фирма Барат Груп, Белуеър, бижутерната фирма Пандора, инвестиционната 3i, Wirecard.

Както виждате, това не са много известни имена, но те могат да се похвалят с високи темпове на растеж. Прогнозната им печалба нараства с поне 25% и, както казахме, нямат препоръки за продажба.

Акциите на тези 9 компании отчитат повишение средно от 10 процента и половина от началото на годината.

За сравнение ръстът на S&P 500 е около 6,5 на сто. В крайна сметка в Европа все още могат да се правят пари.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *