В Европа се засилват инвестициите в индустриални имоти

Инвестициите в индустриални имоти в Европа достигат 24,5 млрд. евро през миналата година, показват данните на консултантската компания CBRE. Вложенията в сектора нарастват с повече от 4 на сто спрямо 2015 г., отчита се и увеличение спрямо предкризисните нива.

Този сегмент от пазара се превърна в най-бързо развиващия се заради интереса и на институционалните инвеститори, които продължават да насочват капитали към сектора на имотите заради по-високата доходност.

В Германия, Норвегия, Испания и повечето пазари от Централна и Източна Европа са регистрирани рекордно високи обеми, което обяснява и силния ръст на общия пазар.

Освен за инвестициите, миналата година е била рекордна и от гледна точка на усвояването на площи, посочват експертите, информира monitor.bg. Усвоените площи за първи път са преминали ключовата граница от 21 млн. кв. м на деветте основни пазара в Европа – Великобритания, Германия, Франция, Испания, Италия, Холандия, Белгия, Полша и Чехия.

Почти половината от усвоените площи се намират във водещите индустриални и логистични хъбове в Европа.

Основен двигател на ръста на усвояването е електронната търговия. Тя е допринесла най-силно за тласъка на пазарите във Великобритания, Германия, Франция, Испания и Италия, отчита компанията.

На Острова например около половината от усвоените площи са свързани с електронната търговия, показват данните.

Въпреки това делът на незаетите площи се повишава минимално в Европа като цяло – от 5,1% през 2015 г. до 5,3% през 2016 г. заради засиленото предлагане на някои пазари, където търсенето изостава за сметка на водещите логистични и индустриални хъбове.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *