В Европа се появи нова държава

Черна гора пак независима

За отделяне от Сърбия гласуваха 55,4%, бариерата бе 55%

ПОДГОРИЦА. Черногорците си върнаха независимостта след 88 години чрез референдум, който слага край на съюза със Сърбия, предаде Ройтерс. За независимост гласуваха 55,4%, съобщи вчера шефът на комисията за референдума Франтишек Липка. Това е малко над бариерата от 55%, наложена от ЕС за признаване на независимостта.

До урните

–––––––––––––––––––––––––––

излязоха рекордните 86,3%

–––––––––––––––––––––––––––

от избирателите, които са близо 485 000. С „да“ за независимостта гласуваха 219 683 граждани, а с „не“ – 176 515. Не бяха обработени протоколите от 45 секции с общо 25 000 избиратели. Те могат да доведат до известна промяна в резултата, но „не голямо“, тъй като става дума за под 5% от гласоподавателите, обясни Липка и добави, че не са получили жалби досега. Невалидните бюлетини са едва 0,87%. А международните наблюдатели от ОССЕ нарекоха вота „истински и прозрачен“, без измами и сериозни нарушения.

Премиерът Мило Джуканович първи обяви победата на блока, подкрепящ независимостта. „Имаме държава и съм сигурен, че повече никога няма да позволим по никакъв начин да я изгубим“, заяви той в ранни зори вчера пред хиляди свои привърженици. Той благодари за търпението и подчерта, че независимостта на Черна гора е в интерес на нейното европейско бъдеще.“Това е

–––––––––––––––––––––––––––

най-важният ден

–––––––––––––––––––––––––––

в най-новата история на Черна гора“, каза Джуканович, като същевременно честити независимостта на Сърбия. Още след излизане на първите резултати от анкетите късно в неделя привържениците на независимостта започнаха бурно да празнуват. От блока за оставане в съюз със Сърбия обаче не признаха поражението тогава и веднага започнаха да питат кой организира хората, излезли със знамена и фойерверки. От време на време в столицата Подгорица се чуваха и изстрели от полуавтоматично оръжие.

Според наблюдатели досегашният съюз на Сърбия и Черна гора не можеше да бъде по-хлабав. Той бе създаден през 2003 г. с намесата на ЕС, въпреки че още тогава по-малката република в държавната общност искаше независимост. Сърбия и Черна гора имат различни закони, парични единици, отделни парламенти.

С независимостта на Черна гора

–––––––––––––––––––––––––––

се затваря поредната глава

–––––––––––––––––––––––––––

от разпада на Югославия през 90-те години. Това стана с проливане на кръв в Словения, Хърватия и Босна, а Македония се отдели мирно.

Медиите в Белград неохотно приеха новината за независимостта. Макар че имаше заглавия като „Раздяла“ и „Свърши се“, влиятелният „Политика“ писа: „Мнозинството на Мило под въпрос“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *