В Европейския съюз се обмисля „интернет на две скорости“

На доставчиците на интернет в Европейския съюз може да бъде позволено да печелят от услуги, в които срещу по-висока такса някои потребители ще ползват по-висока скорост на разпространение и достъп, съобщиха „Файненшъл таймс“ и „Уолстритй джърнъл“.

Ако това предложение мине през всички процедури и влезе в сила, ще се отвори концептуално разминаване между идеите за регулиране на интернет достъпа от двете страни на Атлантика. Само преди дни регулаторът в САЩ забрани подобна практика и зае позицията на защитниците на т. нар. неутралност на интернет. В решението изрично се забранява доставчиците да сключват договори с корпорации, в които срещу заплащане могат да дават приоритет на техните услуги и продукти или дори да блокират достъпа до конкуренти.

В документите, цитирани от „Файненшъл таймс“, се казва, че интернет неутралността остава като принцип, но все пак телекомите, поддържащи трафика, ще могат да правят изключения в името на това световната мрежа да работи ефективно. Иначе казано, корпоративни или индивидуални клиенти може да получават по-висока скорост, стига това да не забавя достъпа на други.

Предложението идва от латвийското председателство на ЕС, но идеята сигурно ще срещне съпротива в Европарламента, който е доста по-голям привърженик на това телекомите да не дискриминират клиентите си, включително за роуминга при трансгранични връзки.

Операторите твърдят, че предпочитат да имат свободата да дават приоритет на услуги като тези в здравеопазването или за задаващото се бъдеще на автомобили без водачи, без това да намалява качеството на услугите за масовия потребител. Затова те от години лобират в ЕС да бъдат освободени нови честоти и повече регулации на интернет компаниите, които действат в значително по-либерален режим.

В САЩ регулаторът постанови, че интернет компаниите и доставчиците извършват комуникационни, а не информационни услуги и подлежат на по-строги регулации като предоставящи комунални услуги.
В латвийското предложение за ЕС има и идея за определяне на минимален стандарт за достъпност и качество на интернет услуга на територията на целия съюз, за да страдат клиентите от комерсиалните интереси на доставчиците.

Тексът ще бъде предложен в сряда за гласуване на ниво постоянни представители на страните членки към Европейската комисия. Ако бъде одобрен, следва дебат в Европарламента, обсъждане в Европейската комисия и Европейския съвет, както и между тези три институции до постигане на приемлив компромис.

Във вторник еврокомисарят по въпросите на дигиталното развитие Гюнтер Йотингер каза, че очаква новите правила да бъдат договорени преди лятото и основната цел е да не се получат различни закони за неутралния интернет в 28-е страни членки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *