В Италия започват да спадат цените на недвижимото имущество

За пръв път от десет години насам започнаха да спадат цените на пазара за недвижимо имущество в Италия.

Според изследване на компанията Nomisma в края на 2007 на Апенините е било регистрирано намаление от 3,3 %в броя покупкопродажби на пазара на недвижима собственост.

С близо 10 на сто обаче са спаднали те в големите италиански градове. Таме и доста по-дълго времето за осъществяването на операции в тази сфера – от 5 месеца по-рано сега този период е станал 8 месеца.

Според проучването недвижимото имущество в Италия е било много по-достъпно в миналото заради поносимите лихви по изплащане на жилищните заеми.

Благодарение на този факт 82 на сто от италианците притежаватсобствени жилища.

Увеличаването на лихвите през последните години обаче оскъпиизвънредно заемите,заради което много италианцивече не успяват да ги изплащат.

В резултат на това се очаква спад в цените най-вече на малките апартаменти,които се търсят предимно отмлади хора или имигранти.

„Тенденциите на пазара на недвижима собственост зависят най-вече от сферата на кредитите и заемите, тъй като днес е възможно да се получи под формата на заем максимум до 70 на сто от цената на имота“, твърди Карло Пури Негри, главен изпълнителен директор на Pirelli Real Estate.

Според италианските експерти кризата в сферата на кредитите и заемите може да стимулира отдаването на апартаменти под наем.

Днес този вид пазар засяга 18 на сто от жилищата в Италия, докато в останалата част от Европа този процент е 40.

„Преди година купувачите на малкиапартаментиреализираха 60 на сто от покупкопродажбите, а в момента те осъществяват едва 40 на сто от сделките с имоти“, твърди пред италианските медии Марио Бреля, президент на института за изследвания на пазара на недвижима собственост Scenari Immobiliari.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *