В Италия посрещат Коледа с игри на карти и дама

© Снимка:БГНЕС

Италианска поговорка „а Natale con i tuoi, a Pasqua con chi vuoi“ – на Коледа с близките, на Великден с когото искаш, почти се спази. Така, независимо от транспортната одисея заради лошото време, едни заминаха за родните си места, други са по заснежените планински курорти, трети избрахапривлекателни туристически дестинации.
Най-много коледни подаръци бяха закупени в последния момент по възможно най-разумния начин. Задължителна украса е пресъздадената обстановка с Рождество на Младенеца. Осъществена за първи път от Свети Франциск през 13 век, тази италианска традиция е разпространена в цял свят.
За Бъдни вечер, кухнята на всеки край на Италия отговаря на друга поговорка: „paese che vai usanze che trovi“ – всяко място е с обичаите си. И в тази връзка разнообразие от зеленчукови и рибни ястия – 7 или 13 са те на масата. Програмата включва идването на Дядо Коледа, игра на карти и дама. Празничен десерт на Коледа е да се ходи на кино, на типичните за случая италиански комедии известни като „Cinepanettone“ – т.е. на „Кинокозунак“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *