В Италия ще похарчат 25 млрд. евро по празниците

Италианците не се страхуват от терористични нападения за Коледните празници и са готови да похарчат 25,6 милиарда евро през ваканционния период.Това сочи огласената днес прогноза на Конфедерацията на малките и средни предприятия за търговия, услуги, индустрия и занаяти (Конфезерченти), цитирана от БТА.

Общото потребление, включващо храни, туризъм, подаръци и други лични разходи, се очертава от порядъка на 25,6 милиарда евро, което е едва с 231 милиона евро или 0,9 процента повече в сравнение с миналата година.Тазгодишната Коледа ще премине под знака на желаниетода се празнува, а не да се проявява страх.

Сигналите за икономически подем са налице, но все още са под очакванията. Добрата новина е, че страхът от терористични нападения – след атентатите в Париж – не е повлиял на потреблението на стоки и туристически услуги от страна на италианците, макар че остава под въпрос потокът на чуждестранните туристи.

Двигател на потреблението са най-вече онези32 милиона италианци, които получават 13-а заплата, се изтъква в прогнозата.Националният размер на тринадесетата заплата тази година бележи увеличение с 0,5% в сравнение с миналата и възлиза на 42 милиарда евро.

Изразходването на тази заплата ще бъде неравномерно, тъй като 61% са предварително погълнати от така наречените трайни разходи – 35% разноски за дома и семейството, 18% за висящи сметки и 8% за погасяване на заеми и ипотеки.

Конфезерченти е основана през 1971 година и обединява над 350 хиляди малки и средни предприятия в сферата на търговията, туризма, услугите, занаятите и дребното производство, които осигуряват повече от 1 милион работни места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *