В Кабул бе извършен самоубийствен атентат

7 души са убити, а над 320 са ранени при взрив, разтърсил тази сутрин центъра на афганистанската столица Кабул. Отговорност за нападението поеха талибаните.
От Министерството на здравеопазването на Афганистан съобщиха, че много от пострадалите са в сериозно състояние, предаде Би Би Си. Първоначално бе съобщено за 20-30 загинали и 161 пострадали.
Самоубийственият атентат е бил извършен с кола бомба близо до централата на Националното управление за сигурност (НУС), Министерството на отбраната и посолството на САЩ. Президентският дворец е на на неколкостотин метра от мястото на взрива.

Няма пострадали български военнослужещи при взрив с кола-бомба в Кабул, Афганистан, съобщиха от Министерството на отбраната.

Президентът на Афганистан Ашраф Гани осъди инцидента и го определи като терористично нападение.

Взривът е бил последван от стрелба. Районът е обкръжен от силите за сигурност.

Посолството на САЩ и намиращата се наблизо главна квартира на мисията на НАТО в Афганистан не са били засегнати.

Говорителят на талибаните Забиула Муджахид заяви, че нападението е тяхно дело.

Преди седмица ислямисткото движение обяви началото на пролетната си офанзива и увеличи атаките си.

Бунтовниците обявиха в комюнике до медиите намерението си да започнат „широкомащабни нападения срещу вражеските позиции в цялата страна“. Те са нарекли тазгодишната си офанзива „Операция Омари“, в чест на молла Омар, основател на движението на талибаните, чиято смърт беше обявена миналото лято.

Пролетната офанзива на талибаните обикновено поставя началото на „сезона на боевете“ в Афганистан, след зимна пауза. Но тази зима боевете не престанаха в цялата страна, отбелязва АФП.

Талибаните вече предприеха настъпление за превземане на северния афганистански град Кундуз, който миналата година за няколко дни бе в техни ръце.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *