В какви ситуации е гарантиран депозитът ви?

Общо 74.5 млрд. лв. са депозитите в банките в страната към 30 април 2014 г. От тях спестяванията на домакинствата са за рекордните 40.7 млрд. лв. Както знаем спестяванията до 196 хил. лв. са гарантирани от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). Но кои депозити са гарантирани от фонда, има ли влогове, които не са гарантирани? Какво покрива гаранцията на ФГВБ? Гаранцията на ФГВБ покрива влоговете, направени както в левове, така и във валута. Изплащането на влоговете се извършва само в левове. Покритието на гаранцията включва влоговете на български и чуждестранни граждани, както и на български и чуждестранни фирми. Какви влогове са гарантирани? Гарантирани са всички парични средства по банкова сметка от всякакъв вид, открита на името на едно или повече лица. Личният влог може да бъде срочен, безсрочен, спестовен, разплащателен и т.н.

Гаранцията по влоговете се отнася също и за кредитните салда, които банката по закон или по договор е задължена да изплати на клиентите си. Гарантирани са също съвместните влогове, както и влоговете в полза на трето лице. Какъв е размерът на гаранцията на ФГВБ?

ФГВБ гарантира пълното изплащане на паричните средства на вложителя във всяка една отделна банка, независимо от броя и размера им, до 196 000 лева. В посочената сума се включват главницата и начислените лихви към датата на отнемане на лиценза на банката. За влогове над 196 000 лева, изплатената гарантирана сума ще бъде 196 000 лева. „Промоционалните” депозити, доколкото биват продукти, които банките публично предлагат на клиентите си, са гарантирани от ФГВБ. Има ли влогове, непокрити от гаранцията? Изключени по закон от гарантираното покритие са влоговете на финансовите институции и на местните и централни власти. Не подлежат на гаранция влоговете на акционери в банката с повече от 5 на сто участие, на членове на управителните и контролните органи и одиторите на банката, както и на техните близки роднини. Изключени са също привилегированите влогове, т.е. влоговете с индивидуално договорени по-добри условия от тези, които банката публично предоставя на вложителите си и прилага по отношение на тях. Влоговете, свързани с „пране на пари”, също са изключени от гаранцията, ако титулярът им е осъден с влязла в сила присъда. Гарантира ли ФГВБ влоговете във всички банки? ФГВБ гарантира влоговете във всички банки, лицензирани от Българската народна банка (БНБ) да приемат влогове, както и в клоновете на български банки в чужбина. Влоговете в клонове на чуждестранни банки от държави, които не са членки на Европейския съюз, също се гарантират от ФГВБ, когато в съответната държава не се предоставя гарантиране на влоговете, не се гарантират влоговете в клона на банката в чужбина или се осигурява по-ниско покритие или обхват от това на ФГВБ. Влоговете в клонове на чуждестранни банки от държави-членки на

Европейския съюз са защитени от съответната система за гарантиране на влоговете в тези държави и не се гарантират от ФГВБ. В рамките на ЕС влогонабиращите институции са задължени да участват в схема за гарантиране на депозити. Ако имам влогове в няколко банки, влоговете ми ще бъдат ли сумирани, за да се определи размерът на гаранцията, която ми се полага? Не. Влоговете в различни банки са гарантирани поотделно. Но централата на дадена банка и всички офиси на клоновете й се считат за една банка. Така че, ако имате влогове в централния офис и в един или повече клонове на една и съща банка, когато се изчислява гарантираното покритие, влоговете ви се сумират. Мога ли да увелича гарантираното покритие на ФГВБ, като разпръсна паричните си средства в няколко различни влога в една и съща банка? Не. Гаранцията по влоговете не се определя на базата на всеки отделен влог. Вие не можете да увеличите гаранцията, като разпръснете паричните си средства в различни влогове в една и съща банка. Кога ще получа сумата на гаранцията по влоговете ми? По закон ФГВБ започва изплащането на гарантираните влогове на титулярите на сметки най-късно до 20 работни дни, след като БНБ отнеме лиценза на банката. При наличие на изключителни обстоятелства, този срок може да бъде удължен с още 10 работни дни. Вие от своя страна следва да предявите правата си в рамките на общия петгодишен давностен срок. Какво трябва да направя, за да получа гарантирания размер по моя влог? За да получите гарантирания размер, следва да отидете в банката, определена да извърши изплащането, където представяте документ за самоличност и на място подписвате декларация, удостоверяваща, че не сте съпруг или роднина по права или съребрена линия до втора степен на лица, попадащи в някоя от категориите на ръководството, собствеността или контрола на фалиралата банка. Обслужващата банка ще Ви изплати гарантираната сума. Също така, можете да наредите прехвърляне на паричните си средства в друга, посочена от Вас банка, или да ги оставите на влог в обслужващата банка. В случай че желаете, имате право да получите от синдиците на фалиралата банка удостоверение за подлежащата Ви на изплащане сума.

Ако влоговете ми са в чуждестранна валута? В такъв случай ще Ви бъде изплатена левовата равностойност на гарантираната сума по централния курс на БНБ за деня, определен от ФГВБ като начален ден за изплащане на гарантираните размери по влоговете. Ако влоговете ми надхвърлят размера на гарантираното покритие? Ако влоговете Ви във фалиралата банка са по-големи от размера на гаранцията, първо ще получите гарантираната Ви от ФГВБ сума в размер на 196 000 лева, след което съгласно процедурите на производството по несъстоятелност на банката и в зависимост от това колко пари са получени от продажбата на банковите активи, в бъдеще можете да получите от синдиците на банката допълнително плащане. Как се финансира дейността на ФГВБ?

Основни източници на приходи за ФГВБ са встъпителните и годишните премийни вноски, платени от банките, както и приходите от инвестиране на средствата на ФГВБ в издадени или гарантирани от държавата ценни книжа и краткосрочни депозити в БНБ и банки. Бюджетът за административните разходи на Фонда се одобрява от Управителния съвет на Българската народна банка. Сметната палата упражнява контрол върху дейността на ФГВБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *