В какво инвестират богатите

Нарастващият брой милионери в световен мащаб се надпреварват да печелят пари тази година на фондовите пазари, особено чрез инвестиции в широкия щатски индекс S&P 500. Но най-големият им източник на печалби е изненадващ: облигациите.

Фондовете за частни капиталови инвестиции предприемат все по ...

Облигациите са единственият широк клас активи, притежаван от най-богатите хора в света, който е на зелено през тази година, сочи анализ на Business Daily Investor за доклада на световното богатство на Capgemini, публикуван през юли.

Проучени са над 2500 индивиди с висока нетна стойност на активите от над 1 милион долара или повече в над 21 държави, информира infostock.bg.

Сега е правилният момент за инвестиции в Китай - Money.bg
 С настъпването на 2020 г. най-заможните хора в света притежаваха пет различни класа активи: алтернативни, недвижими имоти, фиксиран доход, пари и акции. Облигациите, които уж са просто място за криене от нестабилността, победиха всички от началото на тази година до 17 юли.

Добре е инвеститорите да имат предвид, че докато някои сектори, като технологичния, са били пазара, като цяло широките индекси са плоски през 2020 година.

Повишен от ненаситното търсене от страна на нервни инвеститори и купуване от страна на правителството, ETF-ът, следящ представянето на облигациите, в лицето на Vanguard Total Bond Market (BND), върна около 7% през 2020 г.

Преките инвестиции в България за десет месеца са на плюс с 953,3 ...
 ETF-ът на Vanguard Total Bond Market представлява разнообразния пазар на инструментите с фиксиран доход с 44% инвестиции в държавни облигации и 28% в корпоративни.

Инвеститорите с висока нетна стойност на активите си влагат 17.1% от портфейлите си в инстрменти с фиксиран доход и още 25.2% в брой към февруари 2020 г. С други думи, те паркираха над 40% от активите си в сравнително безопасни активи, по-големи от всеки друг клас активи. Изглежда богатите хора искат нещата да останат така.

„След една година спад на богатството, инвеститорите се насочиха към по-безопасни активи като парични средства и фиксиран доход“, според доклада на Capgemini.

Обикновено милионерите не правят големи движения с парите си. И 2020 г. не е по-различна.

Инвестиции - Money.bg
 Повече от 30% от портфейлите на милионери бяха инвестирани в акции, спрямо 25.7% през първото тримесечие на 2019 година, когато Capgemini за последно измерва тези експозиции.

И този залог не е допринесъл много нито в посока нагоре, нито надолу. ETF-ът (VTI) на Vanguard за тази година е нараснал само с 0.2%. Добавянето на дивиденти отвежда общата възвръщаемост до 0.7%.

Кешът е следващата по големина позиция на милионерите с 25.2% от портфейлите. Това е леко надолу от 2019 г. Кешът, не е изненадващо, че не направи нищо. Общата възвръщаемост тази година на федералния паричен фонд Vanguard е едва 0.4%. Това няма да направи никой богат.

Облигациите обаче бяха голям и неочакван победител през 2020 г. Не е типично облигациите, измерени от ETF-а на Vanguard Total Bond Market, да скочат с 6% точно когато S&P 500 е на крачка от нови рекорди.

Недвижимите имоти са със смесено представяне за милионерите. Те продължават да са популярен актив сред богатите, като представляват 14.6% от портфейлите с висока нетна стойност. А историята в недвижимите имоти е смесена.

Каварна изпреварва Добрич по вложените чуждестранни инвестиции ...
 ETF (VNQ) на Vanguard Real Estate тази година е надолу с 16%. Дори и с дивидентите, този ETF притежаващ търговски недвижими имоти генерира нетна загуба от 14%. Цените на жилищата от друга страна са забележително устойчиви. S&P CoreLogic Case-Shiller U.S. Националният индекс на цените на имотите е нараснал с над 2% тази година до април.

И накрая, алтернативи като хеджфондовете и частния капитал все още са популярни сред богатите. Заможните инвеститори държат близо 13% от портфейлите си в алтернативни инвестиции. И IQ Hedge Multi-Strategy Tracker ETF (QAI) тази година е паднал под 1%. Това е един от най-големите ETF-и, които подражават на алтернативно портфолио. Той има близо 800 милиона долара активи и такси от 0.8% годишно.

Къде намират най-много милионери? Богатството скочи най-много, 11%, в Северна Америка. Това е необичайно, тъй като обикновено това се случва с Азия. В САЩ има най-много лица с активи от над 1 милион долара – близо 6 милиона, а Япония е далеч на втората позиция с 3.4 милиона.

Въпросът е какво ще правят милионерите с парите си сега? Имайте предвид, че щатските фондови пазари са се повишили само с 0.3% през тази година, според Wilshire Associates.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *