В Копенхаген: споразумение или провал

На конференцията за климата на ООН в Копенхаген група държави бе постигнато споразумение, което бе посрещнато с разочарование от мнозина.
Пет страни, включително САЩ и Китай, успяха да се договорят по редица въпроси, включително по повод на ограничаване на ръста на температурите с 2 градуса по Целзий. В документа също така се споменава за помощ за развиващите се страни в борбата с вредните емисии в размер до 100 милиарда долара годишно до 2020 г.
Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че са необходими още преговори за подписването на официален договор, който да замени Протокола от Киото. „Това, което постигнахме в Копенхаген, няма да бъде краят, а началото на една нова ера на международни действия”, каза той. „Това ще е трудно. Трудно в самите страни и още по-трудно помежду им”, е казал той, предава „Фокус“
Наблюдателите определиха договорката като „скромна“ и се съмняват, че тя ще може да се впише в сделката, която се обсъжда от почти 200 държави, пише БГНЕС.
Представителят на Судан на конференцията за климата на ООН в Копенхаген Лумумба Станислав Диа-пинг заяви, че проектът на споразумението за климата, договорен в края на срещата, е „най-лошият в историята” и намекна за опит за неговото блокиране, съобщи „Фокус“, позовавайки се на АФП.Диа-пинг, който също е председател на Групата 77 и Китайския блок, в които влизат 130 бедни държави, обвини САЩ и домакина Дания в потъпкване на правата на бедните страни.
Особено показателни са коментарите на лидерите на ЕС.
„Продължителната дипломатическа баталия завърши със споразумение, практическото съдържание на което не отговаря на надеждите на мнозинството“, заяви френският президент Никола Саркози, добавяйки, че „това не е съвършен, но най-добрия от възможните проекти“. Германският канцлер Ангела Меркел и британският премиер Гордън Браун приемат споразумението за климата, постигнато в Копенхаген, но заявиха, че биха желали повече. Меркел добави, че споразумението не е достатъчно амбициозно за Европейския съюз да увеличи своя ангажимент за намаляване на въглеродните емисии с 30% до 2020 г. от 20 на сто.

РЕАКЦИИ
Агенция „Фокус“ обобщава реакциите на западната преса.
Конференцията за климата на ООН приключи вчера вечерта без да бъдат поставени цели за намаляване на емисиите на парниковите газове, пише британският вестник „Таймс”.
Президентът на САЩ Барак Обама договори споразумение с незадължителен характер със своите колеги от Китай, Индия, Бразилия и ЮАР, но не стана ясно дали всичките 192 страни ще одобрят компромисния текст.
Споразумението разочарова африканските и уязвимите страни, които се надяваха на много по-сериозни съкращения на емисиите, които да удържат глобалното затопляне в рамките на 1,5 градуса през настоящия век. Още по-изненадващо стана изключването от споразумението на целта за намаляването на вредните емисии с 80% до 2050 г., пише британският вестник „Гардиън”.
Споразумението съдържа и положение за горите, за което се смята, че значително ще намали обезлесяването в замяна на пари. Документът не съдържа независимите проверки на съкращаването на емисиите на развиващите се страни, за които настояваха САЩ и други.
След две седмици на хаос, объркване и разногласия, това бе подходящият край. Президентът на САЩ Барак Обама отпътува в нощното небе над Копенхаген на борда на „Еър форс уан”, след като обяви, че е постигнато „значимо” споразумение за борба с климатичните промени, пише британският вестник „Файненшъл таймс”.
По същото време официални лица на Европейския съюз обясняваха на пресата, че споразумението все още не е постигнато и че току що е започнал нов кръг на преговорите.
Едва скритото раздразнение на ЕС от САЩ бе в синхрон с нервозното чувството, което преобладаваше в Копенхаген. То също засили впечатлението, че Европа е била оставена встрани от споразумението между Обама и големите развиващи се икономики.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *