В момента се строят около 450 хил. кв. м. офиси

През следващите три години количеството офис площи ще продължи да се увеличава с бързи темпове, сочат наблюденията на „УниКредит“.
В момента се строят около 450 хил. кв. м. офиси, като по-голяма част от тях ще бъдат завършени в периода 2008-2011 г.
Повечето от новите офис сгради се намират около големи булеварди. Все по-атрактивни за такъв тип строителство стават и парцелите около летището.
Развитието на офис строителството в централната градска част, където са най-високите наеми, се спъва от затрудненото придвижване и липсата на подходящи терени.
Динамично се развива строителството на офис сгради и в другите големи градове като Пловдив, Варна и Бургас. Цените за наем там обаче са около 30 на сто по-ниски в сравнение с тези в София.
Двигател на търсенето на офис площи са големите международни компании, които вече присъстват на пазара, но искат да разширят или преместят офисите си на по-атрактивни локации.
Все по-активни на пазара стават и по-малките български фирми, чиито мащаби вече позволяват да изнесат офисите си от апартаментите, ползвани досега за бизнес и да потърсят по-модерни работни места. Като цяло обаче в последните години доходността от строителството на офис площи пада.
Преди години печалбата от вложенията в офис сгради е била около 10%, докато в момента е около 7%.
Според специалистите на „УниКредит“ има потенциал доходността да продължи да пада, като едновременно с това ще се увеличава значението на качеството на строителството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *