В МС ще обсъдят съкращаване на разходите в публичния сектор

Очаква се на извънредно заседание министрите да обсъдят постановлението за съкращаване на разходите в публичния сектор. Мярката залегна в антикризисната програма, за която се договориха синдикатите, работодателите и управляващите.
Конституционният съд, обаче, определи като противоконституционен член 17 от Закона за бюджета, по който разходите трябваше да се орежат с 10 на сто, без това да бъде гласувано депутатите. Финансовият министър Симеон Дянков заяви, че е намерен друг път, по който харчовете да се спестят.
Решено беше 10-процентното орязване на разходи да не засегне заплатите там, където са били направени съкращенията. Миналата седмица, обаче, Дянков съобщи, че разходите за хазната ще са повече заради анекси по различни договори за над 2 милиарда лева, подписани от предишното правителство. Дали ще се наложи да се предприемат допълнителни мерки за пестене, а и за повече приходи, засега не е ясно.
„Продължаваме да действаме по 60-те мерки. Тези 60 мерки ние, ако си ги изпълним, ще бъдат достатъчни, за да се справим с проблема за тази година.
60-те мерки осигуряват 1, 6 милиарда лева. Точно толкова, колкото е дефицитът, но само до март“, посочи министър Дянков.
По информация на „Хоризонт“ управляващите обсъждат и възможността още от тази година държавните служители да спрат да получават допълнително материално стимулиране. Прословутото ДМС се взема от чиновниците на тримесечие. Плановете бяха тези плащания да отпаднат от 2011-а, като се разработи и нов механизъм за изчисляването на заплатите в държавния сектор.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *