В новите членки на ЕС се притесняват от реформа във винарския сектор

Винопроизводители от новите членки на Европейския съюз от Централна и Източна Европа заявиха, че плановете за реформа във винарския сектор ще бъде в техен ущърб и може да има “драматични” последици.

Миналата седмица Европейската комисия представи предложения за преразпределение на бюджета във винарския сектор в размер на 1,3 млрд. евро и изкореняването на 200 хил. хектара лозя в съответствие с новата амбициозна стратегия във винарската индустрия, пише БГНЕС, като се позова на АФП.

Целта е европейските вина да станат по-конкуретноспособни на световните пазари. Но лозари и винари от новите страни членки на ЕС са разтревожени за това, което ще загубят при налагане на новите мерки, макар да заявяват, че са благосклонни към реформите.

“Рекламата е това, което ни различава от Чили, Аржентина, Нова Зеландия, Калифорния и ЮАР. Тези страни имат национални стратегии за продажба на вино”, заяви Лилия Стоилова, изпълнителен секретар на Национална лозаро-винарска камара в България. “Проблемът на производителите сега е липсата на средства”, добави тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *