В „ОПТЕЛА” : НАЙ-МОЩНИЯТ ЛАЗЕР НА БАЛКАНИТЕ ЩЕ УВЕЛИЧИ ТРИ ПЪТИ ОБЕМА НА ПРОИЗВОДСТВОТО

Наобщото събрание на „Оптела – оптични технологии” -(26.06.2008) настоящата година е определена като знакова от акционерите по отношение на модернизацията и новите технологии във фирмата. Остарелите технологични комплекси за лазерно рязане „Хебър” стават вече история и се преминава към производството на съвременните модели „Мастер кът”, с което се предвижда и обемът на производството да нарастне три пъти. Маркетинговото проучване показва за следващите пет-десет години значително разширяване пазара на машини за лазерно рязане, както и увеличаване обема на услугите, извършвани от тях. Инвестиционната програма за тази година предвижда ново оборудване за два основни цеха – механичен и инструментален, инсталиране на съвременно газово-лъчево отопление и други инфраструктурни проекти на стойност 2,5 милиона лева., които ще бъдат осигурени както от собствени източници, така и от проекти по линията на европейските структурни фондове за технологично развитие.
Гласувано беше и решение за увеличаване на капитала със средства на дружеството от 315000 лева, разпределен в 315000 броя обикновени поименни, безналични акции, всяка една с номинална стойност 1 лев, на 9135000 лева, съответно разпределен в 9135000 акции – обикновени, безименни, безналични, всяка една с номинал 1 лев. Това ще се постигне чрез превръщането на част от печалбите на дружеството за 2007 година в размер на 8820000 лева, в капитал със записването на 8820000 броя обикновени поимени безналични акции, като срещу една акция от старата емисия се записват 28 броя от новата емисия, всяка една с право на глас, право на дивидент и ликвадиционен дял на номинална стойност 1 лев. За попълването на фонд „Резервен” бяха гласувани близо 310000 лева.
Общото събрание със свое решение даде право на съвета на директорите на дружеството да увеличи капитала до 11 милиона лева с парични вноски чрез публично предлагане на акции, като за тази цел се изготви и внесе проспект в Комисията за финансов надзор.
Акционерите промениха и наименованието на фирмата на дружеството от „Оптела – оптични технологии” АД в „Оптела – лазерни технологии” АД, което отговаря по-пълно на сегашната специализация и развитието на машиностроителното направление на КТИ „Съединение”.
На нов етап продължава сътрудничеството с Руската академия на науките. При проведените разговори с акад. Владислав Панченко, ръководител на Института за лазери и лазерни технологии към Руската академия на науките, и с проф. Александър Бондаренко, директор на лазерна фирма в Шатура, е постигната предварителна договореност за закупуване на 25 на сто от акциите на „Оптела – оптични технологии” АД от партньорски фирми в Русия. Предвижда се в края на годината финализиране на тези разговори, тъй като окончателното решение зависи и от акционерите на вливащите се 9 фирми в „Оптела – оптични технологии” АД.
financebg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *