В проектобюджет 2011 заплатите и пенсиите се замразяват

Въпреки нарастващото недоволство и предупреждения за протести заради недостиг на средства в социалните системи и в здравеопазването и през 2011-та разходите на държавата ще останат на тазгодишните нива. Това предвижда проектобюджета за догодина. Както още миналата седмица „Хоризонт“ съобщи финансистите на ГЕРБ застават категорично зад позицията, че заплатите и пенсиите се замразяват.

С планираният ръст на икономиката от над 3.5 % и отлепянето на бизнеса от дъното на кризата, очакванията са в хазната да влязат повече пари от данъци. Разчита се основно на увеличение на постъпленията от данък „Печалба“. Повече пари ще постъпят и от ДДС.
Тези допълнителни средства в държавната хазна обаче ще са недостатъчни,зада се покрият разходите и догодина ще имаме дефицит. Но, както обеща финансовият министър Симеон Дянков, преразходите ще влязат в рамките на позволените от Евросъюза 3%.
Замразяването на доходите ще доведе до намаляване на реалните пари, с които българинът ще разполага догодина, тъй като очакванията сав края на 2011 инфлацията да е от почти 4%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *