В Русия влиза в сила забраната чиновниците да имат сметки и авоари в чужбина

Днес влиза в сила законовата забрана служители от администрацията на Русия да притежават банкови сметки извън страната, напомня руският печат. „Часът удари: длъжността – или сметката в чужбина“, обобщава „Комерсант“. Тримесечният срок изтече – всеки руски чиновник, депутат или парламентарист, неуспял до вчера да се отърве от сметките и активите си в чужбина, трябва вече или да напусне по собствено желание, или да бъде уволнен като изгубил доверие, посочва изданието, пише БТА.

Новият закон цели да гарантира националната сигурност и да осигури нови инвестиции за руската икономика. Той обхваща лицата, „натоварени по служба да вземат решения, засягащи суверенитета и националната сигурност на Руската федерация“. Казано просто, ако един чиновник или депутат си пази ценностите в чужбина, за чужденците е по-лесно да го притиснат, щом се решава нещо, пояснява пред „Росийская газета“ Анатолий Аксаков от руската Асоциация на регионалните банки.

Законът се очаква да премахне раздразнението в обществото – голяма част от хората усещат елита като чуждо тяло за страната. Властите се стремят да национализират елитите, да прехвърлят интересите им от чужбина в Русия, коментира Павел Кудюкин от московското Висше училище по икономика. Според експертите има начини забраната да се заобиколи, но „животът става все по-прозрачен“ и са твърде „малко гаранциите, че няма да изплуват данни за тези сметки“.

Трудно е да се определи колко души засяга новият закон, а никой не може да каже колко сметки са открили в чужбина руски чиновници и депутати. Само цивилните държавни и общински служители в Русия са 1,7 милиона души, казва Кудюкин. Но добавя: „Това не значи, че всички имат сметки в чужбина или реална възможност да си открият такива“.

„Комерсант“ припомня, че парламентаристи и чиновници в Русия вече се видяха принудени да прехвърлят собствеността си в чужбина на трети лица. Но засега няма масов отток на кадри – от правителството си тръгна само зам.-министърът на комуникациите Денис Свердлов, чиято съпруга има сметка в чужда банка, пише всекидневникът.

Заради недеклариран апартамент в Маями изгоря мандатът на депутата от „Единна Русия“ Владимир Пехтин, шеф на комисията по етиката в Държавната дума. Горната парламентарна камара не разсекретява статистиката по сметките и активите, но шефът на ресорната комисия Юрий Воробьов заяви, че „всички, предпочели да се занимават с бизнес“, вече са напуснали руския сенат. Освен „хора от списъка на „Форбс“ изданието изрежда бивши сенатори, напуснали заради двойно гражданство и сметки в чужбина; други се отървали от задграничните си активи или дарили средствата си извън Русия за благотворителни нужди.

Имаше и оставки на регионално равнище – поста си напусна примерно председателят на местния парламент в Чукотка Роман Абрамович, включен в класацията на „Форбс“, пише вестникът. Всичко това според Кремъл „потвърждава, че решението е целесъобразно“, добавя той. А според политолога Алексей Макаркин „чистките няма да имат масов характер“.

Законът ще удари чиновници, които не извадят късмет или са изгубили подкрепата на апарата. При всяко положение това ще са държавни служители от по-нисък ранг, казва експертът пред „Комерсант“.

Според аналитика Михаил Делягин, говорил пред „Комсомолская правда“, съществени промени не се очертават, защото „в Русия са прекалено добре изпипани и изпробвани схемите за пране на пари“. „Положиш ли усилия, пак можеш да правиш каквото искаш, само ще ти пораснат малко разноските“, констатира руският наблюдател.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *