В Русия днес е ден на избори на различни равнища

При отразяването на събитията в Русия днес вниманието на световните медии е насочено главно към изборите за кмет на Москва, но жителите на Руската федерация днес избират и ръководители на десетки региони. Освен в Чукотка и Магаданска област, днес гласуват и живеещите в Подмосковието, във Владимирска област, гражданите на Хакасия, на Забайкалието, на Хабаровския край, Дагестан и Ингушетия. Осем губернаторски избори са преки, а в Дагестан и Ингушетия ръководителите на републиките ще бъдат избрани от регионалните парламенти, съобщават руските медии, цитирани от БТА.

В днешния Единен ден за гласуване се избират и кметове на осем регионални столици, включително на Хабаровск, Владивосток и Екатеринбург, избират се също 16 регионални парламента и 12 градски събрания.

Общо в Руската федерация днес ще се състоят около 7 000 избори и референдуми на регионално и местно равнище. Изборите за кмет на руската столица могат да се следят онлайн. Във всяка избирателна секция в Москва работят по две камери – една около урната за гласуване, друга – за наблюдение на работата на избирателната комисия. В началото на изборния ден връзката прекъсна за няколко минути по технически причини, но скоро бе възстановена.

Очаква се, че подкрепяният от президента Владимир Путин кандидат, сегашният кмет Сергей Собянин, ще спечели без проблем, но участието в надпреварата на опозиционния харизматичен лидер Алексей Навални само по себе си е промяна за руската политика и може да създаде рисковани ситуации за Кремъл през следващите месеци и години, отбелязва Асошиейтед прес. Ако Навални получи днес повече от 20 на сто от гласовете на московчани или се стигне балотаж, това може да вдъхне кураж на опозицията, която се стреми един ден да свали Путин от власт. Ако се прецени, че изборите не са били честни, може да се стигне до нови протести, както след парламентарните избори в края на 2011 година. Резултати от кметските избори в Москва се очакват днес към 22 часа българско време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *