В Русия е създадена антиинфлационна група, макар страната да е „остров на стабилността”

Правителството на Русия създава специална работна група за регулиране на инфлацията, начело с вицепремиера и министър на финансите Алексей Кудрин. И това става ден след като Кудрин заяви на икономическия форум в Давос, че Русия представлява „остров на стабилността” в океана на кризата, съобщава newsru.com.

Групата има за задача да подготви програма от конкретни мерки за регулиране на инфлационните процеси и да предложи ефективни пазарни механизми за стабилизиране на цените.

Според Кудрин Русия, като страна със значителни резерви, може да помогне за смекчаване на световната криза, но в страната вече са почувствали негативните й последици. За 2007 г. тези последици са: ръст на цените от 9 до 11,9 %, което превишава прогнозираните от министъра на финансите 10 %. При това цените на основни хранителни стоки са нараснали с 15,6 %, а на млякото с 30,4 %, на слънчогледовото олио – с 52,3 %, на хляба – с 22,4 %. Русия внася 35 % от хранителните продукти, въпреки че има голям селскостопански сектор, в който е заета 27 % от работната сила. 2008 година може да се окаже за руското правителство още по-трудна, въпреки прогнозираната от Кудрин инфлация от 8,5 %.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *