В Русия забраниха американско вино с пестициди

Руската Федерална служба за защита на потребителите (Роспотребнадзор) забрани няколко марки вина от САЩ.Както се съобщава на сайта на ведомството, става дума за червеното сухо вино Geyser Peak Merlot (производител „Geyser Peak Winery“), сладкото бяло вино Crane Lake Moscato (на „Crane Lake Cellars“) и полусухото бяло вино Gnarly Head Chardonnay (произведено от „Dellicato Family Vineyards“).

Според резултатите от експертизата, във виното Gnarly Head Chardonnay е открито повишено съдържание на фталати, информира Роспотребнадзор. Вдругите две вина са открити фталати и пестицидът бефиназат в количества, превишаващи установените норми.

Бифеназатът се използва при отглеждането на грозде за борба с акарите. Фталатите, според информация на Роспотребнадзор, „се отнасят към 1-ви клас опасност по санитарно-токсикологичния показател“.

Те могат „да предизвикат функционални, а в бъдеще и органични, изменения в централната и периферната нервна система, в ендокринната система, както и онкологични заболявания и безплодие при мъжете и жените“, се казва на сайта на ведомството.

Роспотребнадзор вече е изтеглил от пазара американския алкохол. През лятото на 2014 г. ведомството забрани вноса на американския бърбън Kentucky Gentleman, след като откри в него фталати, които могат да имат негативно влияние върху нервната система на човека и да предизвикат онкологични заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *