В САЩ гласуват за президент

Днес американските избиратели ще гласуват за своя 45-и президент. В битка един срещу друг се изправят основните кандидати – на демократите Хилари Клинтън и на републиканците Доналд Тръмп.

 

 Останалите търсещи подкрепа за вход в Белия дом са бившият губернатор на Ню Мексико Гари Джонсън, издигнат от Либертарианската партия, и активистката Джил Стайн от Зелената партия. Докато в другите страни датата на президентските избори е „плаваща“, в САЩ тя винаги е една и съща – 8 ноември. Избрана е за улеснение на фермерите и селскостопанските работници, които вече са прибрали реколтата и имат възможност да отидат до урните пише profit.bg. Междувременно световните агенции съобщиха, че Хилари Клинтън вече е спечелила първата си победа. Гласуването е приключило в малкото градче Диксвил, намиращо се в щата Ню Хампшър. Избирателните секции в него са отворили малко след полунощ във вторник и са затворили врати почти веднага.

Причината – всички регистрирани избиратели са дали вота си. Законодателството на щата Ню Хампшър позволява на малките общности с под 100 гласоподаватели да отварят изборните секции след полунощ в деня на вота и да ги затварят след приключване на гласуването на регистрираните избиратели. Гласуването на президент и вицепрезидент на САЩ е непряко, като гражданите пускат своите бюлетини за определен брой членове на така наречената Избирателна колегия. Тези членове на колегията на свой ред избират директно президента и вицепрезидента на страната. За да стане президент, някой от кандидатите трябва да спечели 270 от общо 538-те гласа в Избирателната колегия. С най-голям брой гласове в Колегията са Калифорния (55) и Тексас (34).

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *