В САЩ представиха ново поколение ИТ компании с приходи от първия ден

Инвеститорите в рисков капитал, търсещи следващия голям хит на пазара, го откриха миналата седмица в лицето на микрокомпании, които са адаптирали плановете си да започнат да печелят пари от първия ден на работа и да носят печалба скоро след това, пише Ройтерс.
Редица компании представиха своите проекти по време на церемония на компанията Y Combinator, която предоставя до 20 хил. долара финансиране за предприемачи от Силициевата долина и ги напътства по време на тримесечна съвместна работа по техния проект.
Сред тези малки компании са Bump Technologies, която разработва приложение, предоставящо възможност за лесен обмен на информация от един смартфон на друг. Друга компания е JobSpice, която позволява на потребителите възможност да създадат безплатно биографията си в интернет, FanChatter, с чиято помощ потребителите могат да правят снимки и да ги качват на големи екрани по време на спортни събитя, както и Mixpanel, която проследява и анализира интернет потреблението в реално време.
Новото поколение от стартиращи технологични бизнеси е много по-различно от традиционните бизнеси, които търсят подкрепата на рисков капитал и на които им отнема години да започнат да генерират приходи и печалба.
„Те правят пари по време на падащ пазар“, казва Андреа Зурък, инвеститор от XG Ventures, създадена от бивши служители на Google. „Те носят добавена стойност незабавно.“
„Повечето от новосъздадените компании тази година всъщност носят приходи. Намирам това за интересно“, казва Марк Джейкъбсън от O’Reilly AlphaTech Ventures.
Един от примерите е RentHop, която стартира бизнес миналия месец и която позволява на потребителите да търсят апартаменти под наем в Ню Йорк.
„Ние сме печеливши“, казва Лий Лин, един от създателите. Техните потребители не плащат комисионни, а приходите идват от наемодателите, които плащат на сайта за всеки имот, който обявяват чрез него.
Според инвеститорите новото поколение от предприемачи, участващи в проявата на Y Combinator е с по-добър бизнес фокус в сравнение с предишни години.
„Те могат да кажат много добре какви са проблемите и как ги решават“, казва Ману Кумар от K9 Ventures.
FlightCaster, който стартира бизнесв нощта преди финалната церемония на Y Combinator и вече генерира приходи, е добър пример за това.
„Ние можем да предвидим до шест часа по-рано, че даден полет ще закъснее“, казва неговият основател Джейсън Фриймън. Сайтът е безплатен за ползване в интернет, но продава пакет за мобилен достъп чрез iPhone и Blackberry за 10 долара.
Въпреки впечатляващите иновативни продукти някои инвеститори не смятат, че компаниите имат необходимия инвестиционен потенциал, коментирайки, че повечето от тях са по-скоро единични приложения, отколкото потенциален, дългосрочен бизнес.

Investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *