В Северна Гърция въвеждат „български“ заплати?

Така например в Северна Гърция ще се плащат „български“ заплати, които няма да надхвърлят 350 евро на месец, или приблизително същите, които се получават оттатък границата в съседна България.
Тези заплати ще бъдат доста по-ниски в сравнение с другите региони на страната. Но така щяло да се спре прехвърлянето на местни фирми и предприятия в България, където разходите на предприемачите са доста по-малки.
Тройката е настояла да се потърсят нови начини за намаляване на разходите и за увеличение на приходите в хазната. Това можело да стане чрез запушване на още „данъчни“ вратички или чрез „хоризонтално“ намаляване на пенсиите.
Министърът на труда Гиоргос Кутроманис се е съгласил, че пенсионните надбавки в публичния сектор и в банките ще трябва да бъдат орязани с 40%.
Гръцките кредитори настояват също за регламентирано намаляване на доходите и в частния сектор. За целта трябвало да се премахнат отрасловите споразумения със синдикатите. Правителството се съпротивлява, но, изглежда, ще трябва да отстъпи.
Тези дни в Германия, която е основен донор в спасителния фонд, се надигна вой, след като бе изнесено, че налетите в Гърция десетки милиарди евро не са дали никакъв ефект.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *