В София сделките и цените на имотите растат

В периода юли-септември в София продадените имоти са с 3.7% повече спрямо лятото на 2016 г., но средно за страната 2017 г. е с по-слаба активност. Това показват данните на Агенцията по вписванията.

Тримесечният темп на растеж е по-скромен в сравнение с година по-рано, когато за периода юли-септември направените сделки в столицата са били с ръст от малко под 10%. По-слаби продажби през лятото спрямо предишното е имало и в Пловдив и Варна, а леко ръст се отчита в Бургас.

Общо през деветте месеца сделките в София са се увеличили с 4%, а спад с толкова има в Пловдив.

Спокойно лято

Наблюденията на брокерите на имоти са, че пазарът се успокоява и цените, които в столицата пораснаха с 30-40% през последните години, започват да достигат пределни нива.

Георги Павлов, изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти „Адрес“, обобщава, че в последната година и половина се наблюдава стабилизация на пазара. А колебанията в броя сделки са в рамките на статистическите грешки.

При Arco Real Estate сделките растат, макар и с по-умерени темпове от предходните месеци, но пък виждат стабилизация в цените.

Цените вече пълзят

Цените на имотите продължават да растат, като в София през деветмесечието на текущата година са се увеличили с между 5% и 6% тези на апартаментите, посочват от Arco. От агенцията посочват, че интересът към къщи на територията на София прогресивно се повишава и към момента представлява 20.54% от общото търсене на жилища за периода. Увеличението в този сегмент е с 5.68% спрямо предходния тримесечен период. „Клиентите се спират на обекти за покупка с площ 70-110 кв.м, като крайната им продажна цена най-често е в диапазона 80 и 125 хил. евро“, сочат от агенцията. При тях най-търсени са жилищата в Център, „Лозенец“, „Витоша“, „Редута“, „Дианабад“, „Кръстова вада“, „Свобода“, Студентски град, „Оборище“, „Овча купел“, „Борово“ – средно 46.4% от клиентите. Средната цена на тристайните апартаменти е 1127 евро/кв.м, а на двустайните – 969 евро.

В същото време данните на Bulgarian Properties сочат, че през третото тримесечие на тази година средната цена на имотите запазва достигнатите през предходното тримесечие нива и остава без изменение. Така за периода средната цена на жилищата в София остава на ниво 1060 евро/кв.м като през второто тримесечие на годината. „Най-скъпо продавани са жилищата в центъра и „Лозенец“, където средните цени за изминалото тримесечие са били съответно 1790 евро/кв.м и 1430 евро/кв.м“, посочват от агенцията. Годишното увеличение на цените спрямо третото тримесечие на 2016 г. е 14%, а средната покупна цена на жилищата в София е 93 000 евро. Темпът на ръст на цените в София се ускори през пролетта на 2016 г. и в продължение на една година нарастванията се движеха между 15 и 18%. През последните месеци растежът на цените се забавя.

Наблюденията на „Явлена“ показват, че в София покачването на цените на имотите продължава вече трета година и половина. Столицата и Пловдив са градовете, които се представят добре по отношение на сключени сделки, което означава, че са притегателните центрове не само за инвестиции, но и за покупка на жилища, коментира Страхил Иванов, собственик и управител на агенцията. По думите му има забавяне на сделките във Варна и Бургас през изминалите три месеца и много голямо количество навлизане на нови имоти.

Агенцията отчита ръст на сделките, сключени с ипотечни заеми – с 27% на годишна база за деветмесечието, като най-голямо е проникването на ипотеките в Бургас (40% от сделките са с ипотечни заеми), в Пловдив делът им е 30%.

Ипотеки с ниски лихви

Тъй като най-големият фактор, който поддържа пазара на имоти и движи цените, е ипотечното кредитиране, според Георги Павлов едно евентуално повишение на лихвите по жилищните заеми би въздействало бавно в период между шест и дванайсет месеца. По думите му ефектът би бил спад на продажбите и след това спад на цените. До края на годината като цяло не се очакват особени промени в пазара, като основното остава, че той ще зависи от ипотечното кредитиране, посочи още Павлов.

Към момента лихвите по жилищните заеми са на нива, каквито никога не са били за българския пазар – между 3% и 4%. Още през пролетта на тази година представители на банковия сектор прогнозираха, че през следващата година може да започне покачване на лихвите в зависимост от паричната политика в еврозоната, информира в.Капитал.

Очакванията на Bulgarian Properties са възходящият тренд на пазара да се възобнови в края на тази и началото на новата година. Един от факторите, които благоприятстват това, е банковото кредитиране и ниските лихви по ипотечните заеми. Освен това посочват и средната работна заплата в София, която нараства, намалението на безработицата и ускоряването на икономическия растеж.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *