В Стокхолм ще се състои срещата на върха ЕС-Русия

© Снимка:EPA/БГНЕС

Дмитрий Медведев при пристигането му в Стокхолм

В шведската столица Стокхолм днес ще се състои 24-ата среща на най-високо равнище „Европейски съюз – Русия“. Руският президент Дмитрий Медведев пристигна за срещата в Стокхолм още в понеделник. Вчератой имаше работна среща с премиера на Швеция Фредрик Рейнфелд. Двамата обсъдиха въпроси, свързани с двустранното сътрудничество.
Водещи теми на срещатана върхаще бъдат енергийната сигурност и намеренията на Русия относно присъединяването й към Световната търговска организация.
Европа ще поиска от Русия гаранции, че евентуален спор между Москва и Киев свързан с плащането от украинска страна на руските доставки на природен газ, няма да доведе до нова газова криза, подобна на кризата от началото на тази година, когато Русия прекрати газовите доставки през Украйна за Европа.
Миналата седмица премиерът Владимир Путин каза, че Русия отново ще спре кранчето, ако Украйна не си плати за газа или започне да изпомпва от тръбопровода, който снабдява Запада. Русия е най-големият доставчик на енергия за ЕС, от който съюзът получава 20 процента от природния газ през Украйна.
ЕС има намерение също така да прикани Русия да изясни намеренията си относно проекта си за членство в Световната търговска организация.
Шведският външен министър Карл Билд припомни, че в речта си от миналата седмица, в която набеляза бъдещите насоки на руската политика, Медведев не спомена нищо за СТО. Според шведското председателство този пропуск означава нещо и Медведев ще бъде приканен да го разясни пред европейските представители.
Правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ пък призова ЕС да използва повода на срещата си на върха с Русия, за да изрази по най-твърд начин безпокойството си от убийствата на правозащитници в Русия.
В Швеция освен с европейските представители Медведев ще има среща и с краля на Швеция Карл Шестнайсети Густав.
В момента връзките между ЕС и Русия не са най-добрите и затова очакванията от срещата не са големи. За разлика обаче от предишната среща в Москва преди шест месеца, която завърши без осезаем успех, този път и двете страни изглежда са решили да оправят отношенията си. В понеделник Москва и Брюксел подписаха споразумение за създаване на система за ранно предупреждение при евентуално нарушаване на енергийните доставки.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *