В строителството са най-големите оптимисти за развитието на бизнеса

През януари 2015 г. общият показател на бизнес климата се повишава с 3.8 пункта спрямо предходния месец, сочат обобщените данни на Националния статистически институт. Най-големи оптимисти са анкетираните ръководители на компании в строителството, като съставният показател за ситуацията в отрасъла се повишава с 9.8%.

Основната причина са подобрените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Прогнозите им по отношение на строителната активност през следващите три месеца са също по-благоприятни.

Бизнес анкетите през януари показват, че производственият график е осигурен с договори за по-голям период от време (4.9 месеца) в сравнение с октомври 2014 г. (4.4 месеца). Същевременно и очакванията на ръководители относно новите поръчки през следващата половин година се подобряват.

Основната пречка за развитието на бизнеса в строителството остават несигурната икономическа среда, следвана от конкуренцията в бранша и финансовите проблеми. По отношение на продажните цени в строителството, очакванията на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

В сферата на услугите все повече пречи законодателството
През януари съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ се повишава с 4.1%, сочат данните на НСИ. Шефовете на фирми в бранша са оптимисти основно заради очаквания за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Подобряват се и мненията им относно настоящото и очакваното търсене на услуги.

Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша остават основните фактори, затрудняващи дейността в сектора на услугите, въпреки че през последния месец се наблюдава намаление на негативното им влияние.

Същевременно анкетата отчита нарастване на неблагоприятното въздействие на фактора „слабости в икономическото законодателство“. По отношение на продажните цени при услугите преобладаващата част от мениджърите очакват те да останат без промяна през следващите три месеца.

Натоварването на мощностите в промишлеността е над 76%
В промишлеността показателя за бизнес климата нараства с 3.4 пункта в сравнение с декември 2014 г., което се дължи на по-оптимистичните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По тяхно мнение настоящата производствена активност се подобрява, като и прогнозите им за следващите три месеца са тя да се увеличи.

Средното натоварване на мощностите през януари се повишава с 2.7 пункта в сравнение с октомври 2014 г. и достига 76.1%. С оглед на очакваното търсене през следващите месеци, се предвижда излишък от мощности.

Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната продължават да са основните фактори, затрудняващи дейността в промишлеността. Относно продажните цени, по-голяма част от мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

В търговията на дребно са песимисти
От наблюдаваните от НСИ основни сектори на икономиката, единствено ръководителите на компании в сферата на търговията на дребно имат по-песимистични очаквания през януари, отколкото през декември. Показателят за бизнес климата намалява с два пункта, което се дължи на все по-честите оценки, че ситуацията в сектора ще се запази на същото ниво вместо очаквания за подобрявания.

Относно продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца очакванията на ръководителите също са по-резервирани. Най-сериозният проблем за правещите бизнес в търговията на дребно е несигурната икономическа среда. Същевременно през последния месец се регистрира засилване на негативното влияние на фактора „недостатъчно търсене“, който измества на трето място фактора „конкуренция в бранша“.

Относно продажните цени очакванията на търговците на дребно са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *